Dajana Čolić za N1: Sve to slobodno radite, ali nosite masku, ne zbog mene…

Vijesti 16. jun 202009:32 > 09:54
N1

Za Novi dan govorila je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić te nam je kazala kako za danas još nema statistike o zaraženima korona virusom za protekla 24 sata, ali da informacije od juče govore da u ovom kantonu postoje 124 aktivna slučaja.

“11 je hospitalizovanih, jedno je na respiratoru, a preostalih 10 je smješteno na Infektivnoj klinici UKC. Jedna osoba je teže kliničke slike a preostale su srednje kliničke slike. Nažalost, juče smo imali jedan smrtni slučaj, te je broj smrtnih slučajeva u TK pet do sada”, rekla nam je.

Ukoliko bi se ponovo proglasila epidemija, ministrica Čolić je kazala kako to za život građana u TK manje-više ništa ne bi značilo, te da bi to bilo administrativno, odnosno da se zadovolji forma ako bi se situacija sa većim brojem novozaraženih dodatno zakompliciralo. Istakla je o da su dobili saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva i da se ta procedura treba završiti.

Za N1 je istakla i da je brine novonastala situacija o broju novozaraženih korona virusom.

“Brine me ovakva situacija, tim više što nismo navikli na ovako velike brojeve zaraženih. Nakon perioda od skoro mjesec dana kada smo bili zatvorili sve klastere, pa smo ukinuli mjere što je poslalo poruku građanima, ne samo u našem kantonu, nego svima, da virus više ne postoji te da sve druge mjere – maske, socijalna distanca – da tako kažem treba da pomnože s nulom. Sve je to dovelo do ovakve situaciju, uz činjenicu da u TK imamo veliki broj slučajeva koji su vezani za uvezene slučajeve”, navela je.

Kazala je i da do opuštanja građana nije zbog toga što su mjere popuštene prerano, već prenaglo.

Od onog perioda psihoze kada smo svi živjeli u nekakvim zabranama, odjednom smo povukli crtu i rekli sve je uredu. To je poslalo psihološku poruku da nemamo problema kada je korona u pitanju. Jednostavno smo se prestali pridržavati svega i ponovo kažem to jeste razlog što je ovakva situacija na našem kantonu ali se komplikuje i na ostatku Federacije”, naglasila je Čolić.

Govorila je i o značaju nošenja zaštitnih maski.

“Ne znam zašto je toliko građanima teško nositi masku i koliko ustvari ne žele ili smatraju da ne treba ili smo mentalitetom predodedređeni da ‘znamo svi najbolje’. Ne znam na koi način objasniti građanima da je nošenje maske značajno. Možda su i stavovi Svjetske zdravstvene organizacije uticali na to. Odnosno, prvo su govorili nosite maske pa nemojte pa onda opet nosite”, rekla je.

“Nešto se desilo u ovoj pauzi, čitav niz afera širom Federacije koje su vjerovatno promijenili stav i mišljenje građano o nama koji se nalazimo u Kriznom štabu. Ponovo naglašavam i tražim, razumijem razočarenje, činjenicu da više niko nikome ne vjeruje, ali sve to slobodno radite ali nosite masku, ne zbog mene, kriznog štaba nego zbog sebe i svojih najmilijih. Volite sebe i svoje najmilije”, naglasila je Čolić.

Govorila je i o situaciji u vrtićima te nam je rekla da su i dalje zatvoreni na području grada Tuzle, a da za ostatak kantona nema informaciju da li je neki zaustavljao rad.

Ministrica zdravstva TK nam je kazala i vjeruje da će doći do drugog vala korona virusa te da će biti dodatno zakompliciran pojavom sezonske gripe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad