Imenovanje direktora OSA-e: Politički progon ili zloupotreba ovlasti

Vijesti 17. jun 202018:06 > 19:19
N1

Nakon četiri mjeseca zasjedala je Zajednička parlamentarna komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije. Traže od aktuelnog direktora Osmana Mehmedagića da im u narednih sedam dana dostavi univerzitetsku diplomu na uvid.

Koplja se lome oko novog mandata samog Mehmedagića, koji snažno podržava SDA, no ne i značajan broj predstavnika drugih stranaka. Šta više iz Ujedinjene Srpske su najavili da neće prihvatiti, kako imenovanje direktora OSA-e, tako ni imenovanje Selme Cikotića za državnog ministra sigurnosti, dok se ne riješi imenovanje direktora SIPA-e i RAK-a.

VEZANE VIJESTI

Zakonska obaveza direktora, zamjenika i glavnog inspektora Obavještajno-sigurnosne agencije je posjedovanje validne univerzitetske diplome. No, da li je to slučaj u slučaju Osmana Mehmedagića, niko nije posve siguran. Banjalučka diploma direktora u javnosti poznatog pod nadimkom, Osmica, poništena je. Što je ranije objavljeno i u republičkom službenom glasniku. Čak i predsjednik parlamentarne komisije za nadzor rada ove Institucije kaže – ne vjeruje da će Mehmedagić ni ovoj Komisiji dostaviti traženi dokument.

“Zajednička komisija traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara da nam dostavi imena kandidata za poziciju generalnog direktora, zamjenika generalnog direktora i glavnog inspektora kako bi Komisija u skladu s važećim Zakonom i Poslovnikom obavila raspravu o tome pošto praktično od 19.11.2019. je istekao mandat aktuelnom rukovodstvu OSA-e”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

“Demokratska fronta i ja dok sam u ovom Parlamentu i dok sam živ, insistirat ću da se najoštrije sankcionišu oni koji su eventualno prekršili zakon pogotovo oni koji su eventualno zloupotrijebili ovlasti ili pogotovo pribavili nezakonito diplomu jer odatle sve kreće”, istaknuo je Zlatan Begić, član Zajedničke komisije (DF).

Zajednička komisija traži od Tužilaštva BiH da ispita navode o lažnoj diplomi direktora Mehmedagića. Traže i da se ispita da li je prekršio Zakon o OSA-i, članove koji zabranjuju rad u interesu bilo koje političke stranke. Zaključke su podržali članovi SDP-a, SNSD-a, HDZ-a. Stoga je izvjesno da Mehmedagić neće dobiti podršku ovih stranaka za novi mandat. Član Komisije Nenad Stevandić imao je i poruku za SDA. Upitno imenovanje Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti.

“Što se mene tiče partija koju predstavljam Ujedinjena Srpska i svi srpski poslanici tako misle, tražit ćemo da se prvo po Zakonu imenuju direktor SIPA-e i direktor RAK-a a paket ćemo praviti poslije kada bude raspravljeno u meritumu diplome Mehmedagića vezano za OSA-u”, rekao je Nenad Stevandić, član Zajedničke komisije. 

U odbranu Mehmedagića stao je član Komisije Asim Sarajlić. Javnost još nije zaboravila dijelove spornog snimka iz tzv. afere Asim – gdje ovaj najviši SDA-ov funkcioner govori kako su Osmica i on usko sarađivala u kupovini glasa kojim je Abdulah Skaka imenovan za gradonačelnika Sarajeva. Sarajlić kaže – danas se nije raspravljalo o Mehmedagićevim dobrim direktorskim rezultatima. Sjednica je ličila na politički progon.

“Pa kome je danas u interesu da se ruše Institucije BiH, kome je danas u interesu da se ruši Obavještajna služba, koja ima zapažene rezultate, priznate i od SAD-a i EU i Slovenije i niz direktora i međunarodnih predstavnika koji su posjetili tu Agenciju. I vidjeli smo kroz istrage i zahvalnosti MUP-ova entitetskih i Tužilaštva BIH na saradnji i podacima koje je pružala OSA. Danas o tome ne govorimo, nego govorimo o linču direktora zarad ostvarenja određenih političkih ciljeva i donekle je to gospodinu Nikšiću danas uspjelo”, naveo je Asim Sarajlić, član Zajedničke komisije (SDA) .

Direktor Obavještajne agencije, Osman Mehemdagić, bio je prisutan na sjednici, koja je inače zbog povjerljivosti podataka zatvorena za javnost. No, medijima se kao i do sada, nije obraćao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad