Bisera Turković u Pressingu: Novac za izbore nije predviđen nacrtom budžeta

Vijesti 17. jun 202021:08 > 21:11
N1

Bisera Turković, šefica bh. diplomatije, u Pressingu na N1 je rekla da novac za lokalne izbore 2020. godine nije predviđen novim nacrtom budžeta koji će biti na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH zakazanoj za 18. junu 2020. godine.

Više od pola godine je prošlo, a BiH nema budžet za 2020. godinu. Novi nacrt je spreman, ali…

“Ni to nije sigurno. Budžet je došao dosta kasno, bit će potrebne konsultacije. Ima novca za OS BiH, ali tvrdim da se mnogo toga može napraviti bez novca”, kazala je.

Ima li tu novca za izbore?

“Nije predviđeno budžetom. U nacrtu nema novca za lokalne izbore. Vidjet ćemo kako će biti”, izjavila je Turković u Pressingu.

“Kod nas ništa ne ide lako. Sve je otežano, nekad s razlogom, nekad bez razloga. Postoje profesionalci u zapetljavanju odnosa, stvari se odvode na drugi kolosjek. Postoji profesionalno zamućivanje stvari”, rekla je Turković za N1.

VEZANE VIJESTI

Ko to radi?

“Ne bih rekla da ti sjede u Vijeću ministara. Tu nemam problema, mislim da radimo korektno, više manje – dođe do oscilacije, ali trudimo se da se završi konsenzusom u odlukama. Postoje politike koje stoje iza isturenih igrača, ministara. One nemaju apsolutnu moć, slušaju impute sa strane, neko više neko manje. Ako politika nema stav o mnogim pitanjima – onda ne možete dalje”, navela je.

“Sve agencije da se stave na papir, da vidimo koje su to 34, da vidimo ko je gdje i da se ide sa kandidatima”, rekla je Turković.

Mi živimo u mnogonacionalnoj zemlji – gdje se imenovanja vrše tako, i to je funkcionisalo tako, kazala je između ostalog uz poruku: “Dok se ne promijeni Ustav, tako će se ići dalje.”

Da li će Selmo Cikotić biti izabran za novogo ministra sigurnosti BiH? U proteklom periodu – na njegovo imenovanje primjedbe su imali Milorad Dodik i HNS.

“Ne vidim razloga što ne bi pustili. Cikotić je obnašao dužnost minsitra odbrane, prošao je provjere, nije bilo primjedbi na rad. Iznio je uz ostale jednu ozbiljnu reformu OS BiH, nije dolazio u konfliktne situacije. Nema negativnosti oko Cikotića”, kazala je Turković.

“Ja sam sigurna da će Cikotić proći, jer objektivno nema razloga da ne prođe. U ovoj zemlji se još uvijek gleda da neko zadovoljava standarde i norme”, poručila je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad