"Sin mi odbio platu od 15.000 da radi za BiH i onda postao vreća za šutiranje"

Vijesti 17. jun 202021:55 > 21:58
Bisera Turković u Pressingu
N1

On nije dobio posao u ambasadi nego ga je OSA postavila da pokriva zemlje u okruženju. On je bio uposlenik BHANSA-e godinama, prije toga je 15 godina radio različite poslove po svijetu. Radio je i na Katarskom univerzitetu i to njegovo izuzetno poznavanje regiona dovelo ga je da prihvati posao u jednoj od naših agencija, kazala je u Pressingu na N1 ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Da li vam je neugodno sjediti u Vijeću ministara sa predsjedavajućim Tegeltijom koji ima presudu za zloupotrebu položaja, ili sa ministrom koji je studirao 12 godina?

Meni je važnije šta ćemo učiniti za Bosnu i Hercegovine. U čitavom nizu zemalja imate u njihovim vladam ljude koji su u nekom periodu života bili dileri, bavili se prostitucijom itd.

Dobro ste ih opravdali?

Toliko sam imala posla da nisam imala vremena da provjeravam svoje kolege. Smtram da u ovom času trebamo biti pragmatični, hajde da vidimo šta možemo učiniti za ovaj narod i BiH.

Sina Alija ste imenovali za ličnog pratioca tokom posjete SAD-u? Da li je to prikladno?

Nemam sina koji je dijete. Moj najmlađi sin star je 40 godina. To su ozbiljni ljudi. Moj sin je bio dovoljno ljubazan da plati kartu, da ne ide o trošku države, da bi pomogao svojoj majci s obzirom da u tom vremenu još nije bio oformljen kabinet. Kao što vidite nisam više ni tako mlada i zdrava i trebalo mi je da bude neko iz porodice ako mi zatreba. Mnogi ministri i državnici vode svoje supruge o državnom trošku, a ne o vlastitom.

Ali one ne prisustvuju službenom sastanku?

Ko kaže da je na bilo koji način uticao na odluke, govorio u ime države. Na svim bitnim sastancima nije bio. Nije učestvovao na razgovorima na kojima učestvuju diplomate. On je tu bio da pomogne majci o vlastitom trošku.

Vaš sin je naveden u dopisu kao član delagacije?

Neko je iz ambasade pustio tu informaciju, to nije validan dokument. Bilo bi strašno da je moj sin išao o trošku države, da sma ja vodila dijete koje ide tek tak oda vidi Ameriku. To ne bi bilo u redu. Postoji jedan diplomatski kodeks – ja sam žena koje nema muža, udovica i nema partnera, i onda ona vodi svoga sina.

VEZANE VIJESTI

Također, sin je nakon vašeg imenovanje u MVP dobio posao u ambasadi u Kataru, u zemlji u kojoj ste vi bili ambasadorica?

On nije dobio posao u ambasadi nego ga je OSA postavila da pokriva zemlje u okruženju. On je bio uposlenik BHANSA-e godinama, prije toga je 15 godina radio različite poslove po svijetu. Radio je i na Katarskom univerzitetu i to njegovo izuzetno poznavanje regiona dovelo ga je da prihvati posao u jednoj od naših agencija.

Otkuda da je sad Katar toliko obavještajno bitan BiH?

Ta regija je vrlo bitna, nadam se da to znate i vi.

A zašto nije postavljen u Jordanu?

On nema znanja o situaciji u Jordanu. Da bi dobili nekakav posao trebate imati specifična znanja o toj djelatnosti. Moj sin ima renomiranu karijeru. Postoji poznavanje određenih regija, određenih tokova.

Ali, zašto nam je Katar toliko bitan?

Hoćete da kažete da onaj koji sjedi u Briselu da samo pokriva Brisel? On je radio na mnogo bolje plaćenim mjestima, ali se opredijelio da radi za Bosnu i Hercegovinu. Ja smatram da ovo treba posmatrati na način – želimo li mi da naši mladi ljudi, koji žive vani, da se vrate u BiH.

Šta je sa mladim iz BiH koji ne mogu dobiti posao jer nisu u strankama?

Moj sin je odbio platu od 10-15 hiljada da bi radio za BiH i onda postao vreća za šutiranje. Šta treba sad da naša djeca ne smiju raditi u državnim agencijama? Hoćete da kažete da postavljanjem moga sina su ugrožena druga djeca.

Ima li relacije između imenovanja vašeg sina sa vašom vezom sa OSA-om?

Apsolutno nema nikakve veze.

Vaš zet ambasador Haris Hrle je također zaposlenik MVP-a?

On je radio u Ministarstvu vanjskih poslova i prije nego što je bio moj zet. Ponovo pitam da je li moj zet trebao dati otkaz u ministarstvu nakon što je oženio moju kćerku. Odgovorno tvrdim da ni u jednom času nisam utjecala na postavljanje moga zeta na bilo koju funkciju koju je obnašao, kao i na zapošljavanje moje djece. Nisam utjecala da moj sin dobije posao na Katarskom univerzitetu jer je on to dobio mnogo prije nego šta sam postavljena za ambasadoricu u Kataru. Nikad nisam bila zagovarač njihovih radnih mjesta. To se odnosi i na moje snahe. Jedna moja snaha je stomatolog koja šest godina nije našla radno mjesto. Kako je moguće da ministrica vanjskih poslova ima snahu koja nema posao šest godina?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad