''Utakmice bez gledatelja – isto kao da smatraš da si u braku, a nisi oženjen''

Vijesti 20. jun 202013:01 > 13:06
Anadolija

Faruk Hadžibegić aktuelni je selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore. Početak pandemije korona virusa zatekao ga je u Parizu gdje živi posljednjih trideset godina. Legendarni Hadžija bio je dugo odvojen od porodice, ali mu je nedavno u glavni francuski grad iz Sarajeva stigla supruga Safija. Kako je istakao za N1 sada mu je lakše jer je epidemiološka situacija mnogo bolja u zemlji Trikolora.

”Od posljednjeg oglašavanja predjednika Macrona, puno je bolje. Virus je pod kontrolom, totalno. Sva svjetla koja su upaljena su zelene boje. To budi puno optimizma. Život se vraća u normalu. Kako je nakada bilo, sada mogu reći da smo došli do slobode. Možemo se kretati. Rade fabrike, škole, restorani, javni prijevoz”, kazao je na početku razgovora Hadžibegić.

Dodaje kako je vlada Franucuske cijelo vrijeme imala autoritet i davala je korisne upute građanima.

”Građani su poštovali mjere, sve su respektovali izuzetno dobro. Bila je homogenost između vlade i stanovništva. Nije bilo nekih ekscesa. Također, bilo je polemike da li se trebaju nosati maske ili ne. Ispostavilo se da Francuska nije imala dovoljan broj maski. Međutim, to je ostalo na internom nivou. Nije bilo velikih afera. Disciplina i odgovornost su preovladali u ovoj situaciji. Čak i opozicione stranke su bile konsultovane. Nije bilo prostora za avanturu koja se nekome ne bi svidjela”.

Osvrnuo se Hadžibegić i na situaciju u Bosni i Hercegovini.

”Pratim sve i bojim se šta će se desiti. Najavljuje se taj drugi val, a povećava se i broj zaraženih. No, mislim da je sigurnost unutar BiH dobro odrađena. Građani su se sigurno osjećali, čak i u trenucima kada je bilo problema sa migrantima nadležni su dobro reagovali. Do sada je kompletan ljekarski aparat dobro odgovorio na sve zahtjeve. To je ono što treba pohvaliti”, naglašava čovjek koji je svojevremeno u 65 navrata nosio seniorski dres reprezentacije Jugoslavije.

Faruk vjeruje da više neće biti strogog karantina.

”Vjerujem da se više neće desiti izolacija. No, ako je virus u pitanju, ekonomija tu nema šta tražiti. Postoji rezerve u vanrednim situacijama, a ništa se ne može porediti sa zdravljem. Sve više se spominje ekonomska situacija i akcenat će biti na stabilizaciji iste. Ne vjerujem da se može, izuzev velike nužde, vratiti strogi karantin”.

Ono što ohrabruje aktuelnog selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore jeste činjenica da se fudbal vratio.

”Sve pratim i drago mi je što možemo pogledati utakmice. Vidjeli smo svi koliko nam je fudbal nedostajao. Ne samo ljudim na planu morala, nego i ekonomski. Žao mi je što Premijer liga BiH neije otišla do kraja. Nije se to dozvolilo i bojim se da je politika preovladala. To nije dobro, ali je tako. FK Sarajevo je zasluženo prvak BiH, sa virusom ili bez njega. Niko im ništa ne može prigovoriti. To se mora prihvatiti tako. Žao mi je što smo jedina država na prostorima bivše Jugoslavije koja nije nastavila prvenstvo. Odrazit će se to negativno, na fudbal i ekonomiju. Sada će Bordo tim igrati u pretkolu Lige prvaka. Vjerujem da će sve učiniti da se napravi iskorak u Evropi. No, tim sa Koševa ne može to sam učiniti bez napretka fudbala u BiH. Tu se kolektivno treba naći rješenje. Tada se može govoriti o ambicijama. No, nadam se da ćemo izaći iz farse i ostvariti taj iskorak koji svi želimo”.

Opisao je kako izgleda utakmica bez gledatelja.

”To je isto kao da smatraš da si u braku, a nisi oženjen. To je totalna frustracija. Vozimo Spaček sa znakom Ferarija. No, kako god – fudbal se vraća. Vidio sam da je u Srbiji na derbiju bilo oko 20 hiljada navijača. Oni su tako odlučili i vidjet ćemo šta će biti. Naravno, kao selektor pratim dešavanja u crnogorskom fudbalu. Mislim da je sve dobro odrađeno u koordinaciji sa Vladom i mjerama koje su poduzete. Fudbalski savez je osigurao sredstva klubovima kao pomoć i vidim da su svi zadovoljni. Fudbal i državni projekat je sigurno pobijedio. Mogu im samo čestitati i obradovati se takvom scenariju. A mogu kao selektor imati korist od toga jer će igrači biti u formi”.

Spomenuo je na kraju Udruženje veteran i prijatelja FK Sarajevo.

‘Registrovani smo i želimo se družiti i pomagati između sebe. Pored toga, podrška smo klubu, a sami sebe finansiramo kroz članarine, akcije i prihode. U kratkom periodu imamo dosta članova, a sa porodicama brojat ćemo uskoro 1500 članova. Imamo svoje prostorije i rukovodeće ljude Udruženja. Izuzetno sam zadovoljan što to postoji. To je ozbiljna organizacija”, zaključio je Hadžibegić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad