Migranata oko 5.800 u prihvatnim centrima, najmanje upola toliko na ulicama

Vijesti 20. jun 202016:44 > 17:00
N1

Iz dana u dan sve je veći broj migranata u BiH, što se posebno osjeti na području Unsko-sanskog kantona. Uz povećan broj osoba evidentira se i sve veći broj krivičnih djela koje su počinili migranti za koje u prihvatnim centirma u BiH više mjesta nema.

Osim toga sve je veći broj i izvještaja međunarodnih organizacija o nasilnom vraćanju migranata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

O migrantima ovih dana najviše govore političari koji nisu ni posjetili ovu populaciju, niti građane Unsko-sanskog kantona čiji se život zbog brojnog prisustva državljana zemalja visokog migracijskog rizika promijenio iz korijena, ni policijske službenike koji se nose s teretom humanitarne, ali i sigurnosne krize.

“Još uvijek održavamo stanje sigurnosti zadovoljavajućim kako za sve građane tako i za migrante, ali moram reći da je strpljenje građana svakim danom sve slabije i slabije”, rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK-a.

Migranata oko 5.800 u prihvatnim centrima, najmanje upola toliko na ulicama: Sarajeva, Tuzle, Velike Kladuše ili Bihaća. Za prvih 15 dana juna ih je registrirano još 718. Bez hrane i medicinske skrbi što podrazumijeva daljnje povećanje krivičnih djela: upada u posjede, otuđenja stvari i životnih namirnica.

“Najveći izazov je nedostatak smještajnih kapaciteta u USK i općenito u Bosni”, kazao je Vladimir Mitkovski, IOM koordinator za migracijsku situaciju u USK.

Migrant iz Avganistana kojeg smo zatekli u Bihaću rekao nam je:
“Ovdje nismo u kampu, jer nemaju slobodnog prostora za nas, moramo ulaziti u uništene kuće i odatle ići u “igru””.

Ilegalni prelazak vanjske granice Evropske Unije iz BiH u Hrvatsku daleko je od igre. Prema izvještajima međunarodnih organizacija za ljudska prava na granici se sistemski sprovodi nasilje prema migrantima i to od strane službenika Ministarstva unutarnjih poslova R. Hrvatske.

“U maju smo vidjeli povećanje nasilja i imali smo dva veoma nasilna incidenta. Početkom maja na glavama 33 migranta iscrtani su križevi, prije nego su vraćeni u BiH. Krajem maja imali smo slučaj kada je 16 osoba pretučeno i porezano noževima. Vezani su za drveće i pucano je pored njih u zrak, nakon čega su im majoneza i kečap utrljavani u rane, te su poslani preko granice”, istaknuo je Nicola Bay, direktor Danish Refugeee Council-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova R.Hrvatske i ovaj put demantuje sve navode o bilo kakvom nasilju nad migrantima. U očekivanju da Evropska komisija ozbiljnije ispita izvještaje o ekstremno nasilnim push backovima ili institucije BiH eventualne granične incidente novi migranti i u USK i sa granice s povredama stižu svakodnevno.

“Kada odem u Hrvatsku policajci nas tuku, uzimaju nam telefone, novac, punjače, pale nam torbe i sve što se nalazi u njima”, rekao nam je migrant iz Avganistana.

Semra Okanović, doktorica iz Doma zdravlja Velika Kladuša naglasila je da ono što oni s medicinske strane mogu ustanoviti jeste da su te povrede zaista nastale tokom branjenja.

“Da se oni brane, to svjedoči nalazi naše medicinske dokumentacije. Na taj način nastanu te multifragmentalne frakture s kojima se mi susrećemo”, rekla je Okanović. 

Ekipa N1 je posjetila Glinice na granici između BiH i Hrvatske, Đuđin jarak, na području Velike Kladuše. Mjesto najčešćih pokušaja ili prelazaka iz BiH u Hrvatsku.

S jedne strane policijska sila od 6.500 službenika Uprave za granicu MUP-a RH, a s druge 2.117 službenika Granične policije BiH. Informirani o pritisku na istočnu granicu BiH, zajedno sa stanovništvom USK-a svjedoče novom valu migranata. I krizi kojoj se ne nazire kraj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad