Alić: Volio bih se opet naći sa Mladićem da mu nešto poručim

Vijesti 27. maj 201517:46 > 19:14
N1

Izudin Alić, dječak kojeg je Ratko Mladić potapšao po obrazu i dao mu čokoladu, otkrio je za N1 kako se nakon 20 godina nosi s tragedijom koja mu je obilježila život.

Kaže da je tu snimku pogledao samo jednom, jer su sjećanja i dalje bolna.

“Ostalo je jednako sjećanja kao i prije 20 godina. Ono što se desilo u Srebrenici, u Potočarima, taj genocid…To ne mogu zaboravit”.

Te 1995. nije znao ko je Ratko Mladić, jer je kako kaže bio dijete. Danas zna, kao što zna što bi mu rekao kada bi se Mladić opet našao ispred njega.

“Rekao bih mu da želim da da ga osude za njegove zločine. Za to jer je kriv za genocid u Srebrenici”, dodaje Alić.

Vrijeme kao da je stalo za stanovnike Srebrenice. Neki se nikada nisu vratili, a neki kao i Izudin nisu mogli reći ne svojem rodnom gradu.

“Živim u svom rodnom mjestu kod Srebrenice. Bavim se poljoprivredom i stočarstvom”.

Danas se povodom obilježavanja 20 obljetnice genocida u Srebrenici u pozorištu Histrion izvodi predstava “Djeca sa CNN-a”.

“Krene to kao komedija i uvuče ljude u tragediju. Jer oni su zapravo sakrijavju to što nose u sebi cijelo vrijeme. Onda se to polako počne otkrivati i onda kao bomba to sve eksplodira u njima”, tvrdi Amir Bukvić, režiser predstave.

Upravo ta tragična sudbina dvoje mladih ljudi tema je ove predstave koja je prvi puta 2008 godine izvedena u Zagrebu. Trebalo je skoro 10 godina da se stvarni događaj pretvori u priču.

“Razlog je to kad sam vidio snimke ubijanja ljudi. Gledao sam i nisam mogao vjerovati, to je bio okidač da krenem u to”, ističe Bukvić.

Ni sam Izudin nije mogao sanjati što će mu budućnost donijeti, a danas kada bi ga se tapšalo to bi bilo zbog velike hrabrosti i još većeg srca.