Hor iz Srebrenice se uklapa u poruke mira i prijateljstva

Vijesti 27. maj 201517:54 > 19:18
N1

U "Kući dobrih tonova" u Srebrenici djeca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana pohađaju muzičku nastavu, ali i pjevaju u gradskom horu. Zatekli smo ih u pripremama za nastup pred papom Franjom kojem će 6. juna u Sarajevu pjevati pjesmu “Love People”.

Imam najbolji posao na svijetu i mislim da je ovo jedan od najdivnijih projekata ne samo u BiH nego i u regionu”, rekao je Ismet Porić.

Ismar Porić već nekoliko godina radi u kući dobrih tonova u Srebrenici. 220 djece svakodnevno uči da pjevaju, sviraju, plešu i da se druže.

Ne bih rekao da je bilo otpora, ljudi su bili malo skeptični jer su dolazili brojni projekti koji nisu bili najiskrenije prirode. Mislim da smo nakon četiri godine djelovanja dokazali da smo dobili potpuno povjerenje u Srebrenici“, istakao je Porić.

Za djecu koja pohađaju nastavu “Kuća dobrih tonova” najsretnije je mjesto u Srebrenici.

Dosta je drugačije od svega što se vidi u Srebrenici. Svuda se vide razlike, a ovdje toga nema. Nismo toliko bliski na ulici koliko smo ovdje”, rekla je Ivana Stanojević.

Privlači me društvo i druženje. Napolju nema mnogo djece, a ovdje ima mnogo pjevanja I druženja”, istakla je Nudžejma Kotorić.

Pavle i Samir ne pjevaju već sviraju bubnjeve i klarinet, no ovaj put zatekli smo ih u kuhinji jer se ne može svirati na gladan stomak.

Dolazim ovdje radi sviranja da mi dan brže prođe, a sviram bubnjeve“, rekao je Pavle, dok Samir objašnjava: “Najdraže su mi pjesme od Mozarta, ali teške pa se mora dosta vježbati.”

Nakon niza koncerata srebrenički hor Superar predstaviće se i papi pred kojim će pjevati pjesmu “Love People” napisanu kao podrška akciji za pomoć nastradalim od poplava. Za Ismara poziv nije bio iznenađenje.

Razlog tome je jer se super uklapamo u tu poruku mira, prijateljstva i ljubavi koji šalje papa. Mi pokušavamo da odgojimo našu djecu da otvore vidike, a u svijetu ima mnogo toga lijepog i to trebaju da ugrabe“, rekao je Porić.

Nakon nastup pred papom, članovi hora Superar putuju u Beč gdje će nastupati na konferenciji kojom će predsjedavati njemačka kancelarka Angela Merkel.