Osam od devet općina u TK proglasilo stanje prirodne nesreće

Vijesti 23. jun 202016:29 > 16:57
N1

Poslije kišovite noći i jutra padavine na području Tuzlanskog kantona danas su prestale. Pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite TK obišli su cijeli teren, a kako je za N1 rekao Zoran Jovanović, direktor ove uprave, vodostaji rijeka su u naglom opadanju.

“Putne komunikacije su većinom prohodne osim Tuzla-Sarajevo u naselju Vitalj koja se sanira. Dobili smo pomoć od FUCZ, pumpe za ispumpavanje vode i isušivače. Radi se ispumpavanje u naselju Stupari, ići će se od objekta do objekta da se spasi što se da spasiti. Stanje je zadovljavajuće”, rekao je Jovanović.

Kazao je i to kako je povećan ispust na brani jezera Modrac i da nema opasnosti od poplava, ali da ih zabrinjava moguća pojava klizišta nakon obilnih padavina.

“Više od 100 objekata u Đurđeviku je poplavljeno, zatim u naseljima Višća, Špionica u Srebreniku itd. Urađena je evakuacija stanovništva iz Špionice, Đurđevika i Višće. Najbitnije je da nemamo ljudskih žrtava”, rekao je.

Jovanović navodi kako su se u spašavanje imovine i ljudi uključile i vatrogasne ekipe, ali i GSS, dok je Ronilački klub Vidara iz Gradačca bio u pripravnosti.

Nažalost, prije ovih poplava, Gradačac je već bio na meti loših vremenskih uvjeta kada je grad uništio poljoprivredne usjeve i nanio štetu u iznosu od nekoliko miliona KM.

“Mi ćemo iscrpiti sredstva koja su dozvoljena kao gradski i opštinski i kantonalni štab, a onda ćemo se obratiti i FBiH da nam pomogne u saniranju šteta jer ovdje je bio veliki nalet padavina pa je osam od devet općina proglasilo stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta. Očekujemo pomoć i od državne vlasti”, rekao je Jovanović.

Kazao je i to da je nakon 2014. godine kada je bio delegat u Domu naroda PSFBiH, bilo priče o svemu što će biti urađeno i sanirano, te da je bio veliki novac planiran, ali da ne zna gdje je taj novac završio jer nije tamo gdje treba.

“Ne znam gdje je potrošen taj novac jer nisam istražni organ koji bi to trebao provjeravati, ali vjerovatno neko zna”, dodao je.

Kada je u pitanju putna infrastruktura, kazao je da su skoro svi makadamski putevi na području Srebrenika, Tuzle i Čelića odneseni, te da očekuju dodatne probleme pojavom klizišta.

Sve uprave civilne zaštite, od lokalnog nivo do FBiH, angažovane su na saniranju posljedica. Građani ovog kantona se nadaju najboljem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad