Odluka Ustavnog suda BiH: Medicinski fakultet UNSA mora izabrati novog dekana

Vijesti 24. jun 202015:01 > 15:04
Zurnal.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je na jučerašnjoj sjednici apelaciju Medicinskog fakulteta u Sarajevu i dekanese Semre Čavaljude protiv odluke rektora Univerziteta u sarajevu Rifata Škrijelja, a koju su podnijeli 8. aprila ove godine.

Apelaciju su podnijeli na odluku rektora kojom je poništena odluka Nastavno-anučnog vijeća Medicinskog fakulteta UNSA da imenuje Čavaljugu za dekanesu.

Rektorovom odlukom prof.dr. Nermin Sarajlić bio je zadužen da u roku od sedam dana sazove sjednicu Vijeća na kojoj će biti donesena odluka o raspisivanju konkursa za izbor novogo rukovoditelja Medicinskog fakulteta.

“Odbacuje se kao nedopuštena apelacija koju su podnijeli Medicinski fakultet u Sarajevu i prof. dr. S.Č. protiv Odluke rektora Univerziteta u Sarajevu broj 0101-4062/20 od 8. travnja 2020. godine, zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje”, navodi se u zaključku Ustavnog suda BiH.

S obzirom da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće, ovo znači da će Medicinski fakultet UNSA morati izabrati novog dekana.

Saga u vezi izbora dekana i suspenzije na relaciji Medicinski fakultet u Sarajevu i Rektorat UNSA traje već dvije godine. Ovo je drugi put da Ustavni sud BiH odbacuje apelaciju Medicinskog fakulteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad