Miletić: VTSV-u treba osigurati nezavisnost i finansijsku samostalnost

Vijesti 25. jun 202016:46 > 16:50
N1

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić izjavio je danas u Sarajevu da ako neko namjerava mijenjati članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH postavljajući svoje ljude time neće izabrati dobar put za pravosuđe.

Dodao je da je glasao za Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu, te da je iz dokumenata PIC-a i Evropske komisije vidljivo da se taj problem mora rješavati.

“Nažalost, taj zakon je propao ali nadam se da će kolege uskoro shvatiti da sve stranke moraju poštovati nezavisnost VSTV-a i da ta institucija mora biti finansijski samostalna da bi profesionalno obavljala svoju funkciju”, rekao je Miletić.

VEZANE VIJESTI

Istakao je da je na današnjoj sjednici Doma naroda dovođena u pitanje moralnost pojedinih članova VSTV-a i da ta pitanja moraju biti otvorena ako želimo napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

N1

Delegat Nikola Špirić rekao je novinarima da su se delegati izjašnjavali o stavu nadležne Ustavno-pravne komisije Doma koja prethodno, na njenoj sjednici, nije podržala ovaj zakon. Stav Komisije je podržan, pa samim tim zakon ne ide u daljnju proceduru, odnosno nije usvojen, kazao je.

“Ne sporim namjeru delegata/poslanika da predlažu nova zakonska rješenja. Znate da je reforma pravosudnog sistema strateška reforma BiH i da su bile teške političke debate kad je činjen prvi korak u toj reformi, kao i da je taj prvi korak napravljen. Naravno da postoji nezadovoljstvo situacijom u pravosudonom sistemu. Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo su stanovišta: reforma da, ali reforma pravosuđa; separatno rješavanje bilo kojeg problema neće riješiti izazove u pravosudnom sistemu. I sve dok traje dijalog Evropske komsije i Bosne i Hercegovine, tzv. strukturirani dijalog, da treba otvoriti političku debatu o svim otvorenim pitanjima te doći do validnog zakonskog rješenja”, rekao je Špirić.

Ovaj delegat iz Republike Srpske je također naveo da je danas pozvao sve delegate Doma naroda da ne ignorišu stavove ostalih nivoa vlasti koji imaju svoju ulogu u pravosudnom sistemu.

Ti nivoi su Republika Srpska, Federacija BiH i Distrikt Brčko, kazao je Špirić, zaključujući da nije bilo elemenata da danas bude usvojen zakon o prestanku mandata VSTV-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad