Mirjana Marinković-Lepić: Nije nam EU zatvorila granice, već naša vlast

Vijesti 27. jun 202020:07 > 20:15
N1

Bosna i Hercegovina je iznad evropskog prosjeka kad je u pitanju broj zaraženih koronavirusom što je razlog zašto bh. državljani neće moći od 1. jula u zemlje Evropske unije. Povodom ove odluke reagovala je Mirjana Marinković - Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina je ponovo ušla u neku vrstu viznog režima kad je EU u pitanju. Sad nam je viza zdravstveno stanje nacije, tačnije broj zaraženih koronavirusom. Za ovo odgovornost snose entitetske vlade i Vijeće ministara”, poručila je Marinković – Lepić te dodala:

Mjere su oslabljene, a i ove koje imamo građani nedovoljno poštuju jer im je aktuelna vlast uništila povjerenje u institucije sistema i njihove preporuke. Kako da poštuju mjere, kada ih predstavnici vlasti, oni koji mjere nameću, ne poštuju? Korona derneci i nelegalne nabavke medicinske opreme samo su dio toga što je građane obeshrabrilo u poštivanju mjera. Mi, da bismo vratili stepen zaraženih u okvire EU prosjeka, prvo moramo vratiti povjerenje građana u sistem. To ćemo učiniti tako što ćemo pod hitno procesuirati sav kriminal vlasti počinjen u vrijeme pandemije kao i ponašanja predstavnika vlasti koja nisu u skladu s propisanim mjerama“.

VEZANE VIJESTI

Također, kako je istakla, neophodno je na nivou države imati jedinstven plan borbe protiv pandemije, za šta je odgovorno Vijeće ministara.

Za trenutnu nemogućnost putovanja građana BiH u zemlje EU, krive su entitetske, kao i državna vlast, a sigurno je da će ista ta vlast za ovo kriviti zemlje EU. Za razliku od vas, naših entitetskih vlada i Vijeća ministara, EU brine o zdravlju svojih građana“, navela je Marinković – Lepić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad