Arslanagićevi sinovi posjeduju po kuću u Atlanti

Vijesti 28. maj 201517:14 > 19:11
N1

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu u nastavku akcije "Buyer" uhapsili su još dvije osobe na području Sarajeva osumnjičene za organizovani kriminal.

Ove osobe su uhapšene pod sumnjom da su oštetile budžete u BiH za višemilionske iznose. Slobode je lišen i Amar Arslanagić, sin Edina Arslanagića, dugodišnjeg direktora Bosnalijeka, za kojim je, kako saznajemo, raspisana potjernica.

Uhapšen je i Hasan Šepo, vlasnik komopanije Brštanica, te njegov sin Jasmin. Preduzeće za ugostiteljstvo i trgovinu Brštanica, godinama je profitiralo od poslova rađenih za i u ime Bosnalijeka. Sve je počelo spremanjem hrane za radnike u fabričkom krugu, gdje, kako je utvrđeno, Brštanica dostavljala značajno veće fakture Bosnalijeku u odnosu na stvarnu vijednost. Ubrzo je Brštanica za Bosnalijek počela da gradi luksuzne aprartmane na Bjelašnici. Bosnalijek je ovlastio Brštanicu da može samostalno da prodaje apartmane, ali su članovi porodice Arslanagić imali popust od 30 posto.

U vrijeme dok su na čelu Bosnalijeka bili članovi porodice Arslanagić, zabilježeno je enormno povećanje njihove imovine. Edin Arslanagić Bosnalijekom je upravljao 20 godina, 2012. godine je penzionisan. Na njegovo ime, kako je utvrđeno, stan je u sarajevskom naselju Ciglane. Njegovi sinovi su mnogo imućniji. Uhapšeni Amar Arslanagić, uz stan takođe na Ciglanama, i još jedan na Koševu, ima i Apartman na Bjelašnici, kuću u predgrađu Atlante, a vozi i lukzusnog Porschea. Drugi sin Vedad, posjeduje kuću u Atlanti sa bazenom, stan u Sarajevu, te vilu iznad Baščaršije.

Prema dostupnim podacima iz Federalnog registra vrijednosnih papira, Edin Arslanagić više nije među deset najvećih akcionara Bosnalijeka, gdje je imao nepunih jedan posto. Najveći pojedinačni vlasnik je firma HADEN S.A., sa 29,9 posto udjela vlasništva, dok Vlada Federacije BiH ima 19, 2 posto. Ostali vlasnici su mali akcionari, među kojima su banke i pojedinci. Firma HADEN postala je najveći pojedinačni vlasnik, nakon kupovine akcija Međunarodnog investicionog fonda, i to nedugo nakon što, opstrukcijom Edina Arslanagića, nije prihvaćena ponuda jedne američke kompanije.

Nadležni ovih dana hapse i istražuju radnje u Bosnalijeku i Brštanici u periodu od 2002. do 2012. godine, baš kada je cvjetala poslovna saradnja dvije firme i vladavina Arslanagića.

Iz Bosnalijeka nismo dobili više informacija. Iz njihove službe za odnose s javnošću rekli su nam da ne mogu komantarisati dok traje istraga, ali da će nam biti na raspolaganju. Ko je sve nezakonito profitirao u Bosnalijeku, te ko je sve umiješan u ovu aferu, treba da utvrdi istraga, ukoliko bude okončana.