Sarajevu nedostaju desetine ljekara, stanje alarmantno?

Vijesti 01. jul 202018:31 > 18:38
Pixabay.com / Ilustracija

Već duže vrijeme preovladavajući je stav na razini Kantona Sarajevo da se medicinska struka i ustanove javnog zdravstva suočavaju sa krizom velikog broja pacijenata i manjka kadra, što prema procjeni pacijenata, rezultira nemogućnošću pružanja adekvatne njege i posvećenosti.

Među ljekarima u Sarajevu, rijetki su oni koji javno govore o nedostacima i (ne)uređenosti sistema, pa se uglavnom odlučuju govoriti bez namjere da se javno izlažu rizicima osude.

PROČITAJTE JOŠ

“Nikad nismo bili u goroj situaciji što se tiče kadra. Nama bi trebalo najmanje dvadeset ljekara samo u jednoj sarajevskoj općini”, kaže za N1 sagovornica sa višegodišnjim radnim iskustvom u porodičnoj medicini.

Da je u KS-u nedostatak medicinskog kadra problem, ipak tek djelimično osvješten i na razini vladajućih, svjedoči i odluka Vlade Kantona Sarajevo, kojom se daje saglasnost JU Dom zdravlja KS za prijem na neodređeno vrijeme devet medicinskih specijalista, 12 ljekara opće prakse, kao i dva ljekara stomatološke discipline.

Kako se navodi, za navedeni kadar ustanova ima osigurana finansijska sredstva.

Pogledajte odluku:

N1

Kako N1 saznaje, na sjednici Glavnog odbora Sindikata doktora Doma zdravlja donijet je zaključak da se urgentno traži od ministarstva zdravstva da se hitno zaposle svi doktori sa Zavoda za zapošljavanje zbog alarmantne situacije zdravstvenom sistemu KS.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo na nedavno održanoj sjednici odobrila je upošljavanje 73 medicinska radnika u JU Dom zdravlja KS, a prema gornjem dokumentu evidnetno je da u tu brojku ulaze i zanimanja poput domara, vozača, transportnog radnika i drugih, što ostavlja otvoreno pitanje – da li je broj ljekara u KS uistinu dovoljan?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad