Lajčak i Palmer: SAD i EU nisu rivali, imaju iste ciljeve za region

Vijesti 01. jul. 202023:53 > 23:56
Podijeli:
Izvor: sreenshot

SAD i EU nisu rivali, već imaju iste ciljeve za Zapadni Balkan, poručili su danas zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na video konferenciji “Balkanski dijalozi”, u organizaciji “Concordie”, “East West instituta” i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Palmer je rekao da će SAD ostati angažovane u regionu kako bi se osigurao krajnji cilj, odnosno normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

“Imamo zajedničke ciljeve i viziju za Zapadni Balkan i mi smo partneri po tom pitanju”, rekao je Palmer.

On je podvukao da SAD i EU rade zajedno u regionu, ne samo po pitanju Srbije, prenose beogradski mediji.

Palmer je podsjetio i na dogovor u Mostaru, koji je omogućio građanima da izađu na demokratske izbore prvi put poslije mnogo godina, što, kako je naveo, ne bi bilo moguće bez bliske saradnje i partnerstva SAD i EU, kao i na junski dogovor u Albaniji, koji je otvorio mogućnost za reformu izbornog sistema.

Lajčak je rekao da je saglasan sa Palmerom da SAD i EU nisu rivali, već da su uvijek bili partneri i da su posljednjih godina postignute dobre stvari na Balkanu zbog saradnje EU i SAD.

On kaže da nije ni srećan ni nesrećan zbog toga što nije održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna, o kojem se čulo mnogo – od toga da je istorijski pa do toga da će biti riječi samo o ekonomiji.

Lajčak je istakao da dijalog nema alternativu i da nema nijedne osobe koja smatra da je status kvo dobar, ni za Beograd ni za Prištinu

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad