Džaferović i Uebber o EU putu BiH i godišnjici genocida u Srebrenici

Vijesti 02. jul 202015:47 > 15:50
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas ambasadoricu Savezne Republike Njemačke Margret Uebber.

Razgovarano je o nastavku i ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine tokom njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom.

Istaknuto je da Njemačka, kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, pruža snažnu podršku evropskoj perspektivi naše zemlje.

Posebno je naglašena potreba da institucije Bosne i Hercegovine učine dodatne napore na ispunjavanju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se u skorije vrijeme našoj zemlji dodijelio kandidatski status.

Džaferović je informisao ambasadoricu Uebber o toku priprema za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u “Zaštićenoj zoni UN Srebrenica”.

Ambasadorica Uebber obavijestila je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Džaferovića da će najviši zvaničnici Savezne Republike Njemačke učestvovati u obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Istakla je da će se i u samoj Njemačkoj organizovati komemorativni skupovi u znak sjećanja na žrtve genocida.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je zahvalio Njemačkoj za sveukupnu podršku Bosni i Hercegovini, kao i za odnos prema žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad