Skaka za N1: Poništen izvještaj Finansijske policije, sve smo porekli

Vijesti 03. jul 202018:32 > 18:34
N1

Abdulah Skaka, gradonačelnik Grada Sarajeva, za N1 je komentarisao negativan izvještaj Finansijske policije, kazavši da kada radite ozbiljan posao - na meti ste inspekcija, što nekada može biti dobro ili loše. On je rekao da je nakon dostavljenog zapisnika - Finansijskoj policiji dostavljen i odgovor na 200 strana, gdje je prihvaćen prigovor Grada Sarajeva - te se zapisnik Finansijske policije poništio.

Skaki se na teret stavljalo povećano zapošljavanje, sumnjivi grantovi, finansiranja, putni nalozi i pokloni.

“Kada radite i bavite se ozbiljnim projektima na meti ste inspekcija. Nekada je to dobro, nekada loše, neke mogu biti tendeciozne i maliciozne. Finansijska policija je nama dostavila zahtjev za inspekcijski nadzor. Mi smo u oktobru 2019. dozvolili da pristupe informacijama koje su njima interesantne. Dešava se šestomjesečni nadzor nad dokumentima koji su njima interesantni. Obuhvaćeno je vrijeme od kako sam ja na čelu grada. Oni su dostavili izvještaj, koji je po meni negativan”, kazao je.

“Nama se dostavlja zapisnik, mi dobijamo rok od 72 sata da odgovorimo na zapsinik. Odgovorili smo na preko 200 strana. Finansijska policija je poništila svoj izvještaj i kaže – prihvata se prigovor Grada Sarajeva, poništava se zapsinik koji su donijeli i kaže da protiv ovog zaključka nije dozvoljena žalba”, naveo je Skaka u programu N1.

On tvrdi da se ovakva inspekcija nije radila niti jednom njegovom prethodniku, ali je utvrdio da se sve radilo zbog interesovanja Grada Sarajeva da administraciju smjesti u prostorije zgrade Vječne vatre u Sarajevu.

“Vlada FBiH je donijela odluku da zajedno sa Gradom Sarajevom i Parlamentom FBiH napravimo zamjenu prostorija gdje će biti smješten Grad Sarajevo. To se nalazi kod Vječne vatre. Taj prostor je koristila Finansijska policija. Nije to naša odluka, nego odluka njihovog osnivača – Vlade FBiH, da se trajno riješi smještaj. Sve što je Finansijska policija rekla – mi smo porekli i poništili zapisnik”, rekao je dodavši da je njegov tim pravnika osporio svaki dokument koji im se stavljao na teret.

U tom izvještaju se navodi i EYOF, a Skaka je kazao da su se tim događajem bavili mnogi. S druge strane, navedeno je da je firma MBA centar nije referentna za organizaciju dočeka Nove godine u Sarajevu, kada je pjevao Zdravko Čolić.

“Vlasnik te firme je menadžer najbolje bh. zvijezde, i jedna od djelatnosti kojom se bavi je i pekarska. Čola je imao želju da se desi organizacija na takvom nivou, riječ je o menadžeru Dine Merlina koji je ponudio i svoje usluge Čoliću”, naveo je Skaka.

Što se tiče navodnog nesavjesnog trošenja kartica koje pripadaju Gradu Sarajevu, kao i podjeli određenog broja mobilnih aparata – Skaka je kazao:

“Mobitele smo podijelili na nekoj od pres-konferencija novinarima, u sklopu turneje ‘Sarajevo – regionalni centar’. Ima pisani trag. Sva smo predali i zato je poništen izvještaj. Ako je iko savjesan u trošenju, ja sam. Gradonačelnik ima potrebe da potroši neki novac – to je uvijek bilo u okvirima onoga što je dozvoljeno, nikada van njega”, kazao je Abudlah Skaka za N1.

Da li će mu SDA povjeriti još jedan mandat?

Abdulah Skaka je rekao da su on i njegova administracija ušli u četvrtu godinu mandata, te da su sve vrijeme radili odgovorno i ozbiljno, razumijevajući nadležnosti i ograničen budžet.

“Naš budžet je mali, on će u 2020. godini iznositi 12 miliona KM, što je malo za glavni grad. Nismo se izvlačili ni na nadležnosti ni na budžet. Bili smo posvećeni da radimo i napravimo što bolji rezultat. Realizovali smo neke projekte koji su bili značajni. Administracija može poslovati, iza mene stoje neki projekti na koje sam ponosan, kao što sam ponosan na tim ljudi s kojim sam vrijedno radio sve to”, poručio je Skaka.

VEZANE VIJESTI

On je rekao da je formiran i pravni tim koji bi trebao raditi na izmjeni Statuta Grada Sarajeva, da bi se promijenio način izbora gradonačelnika.

“Ponovo ću se kandidovati na listu, da ću ići u izbor općinskog i gradskog vijećnika, a ako SDA dobije dovoljno mandata – siguran sam da ću ići u drugi mandat. Siguran sam da će mi SDA dati podršku”, izjavio je.

O toj temi nije razgovarao sa predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem, rekao je i dodao:

“Ali sam siguran da bih imao njegovu podršku. Iza nas je tri godine vrijednog rada, maksimalno sam se posvetio tom poslu. Radio sam odgovorno, žao bi mi bilo da ne završimo projekte koje smo počeli. Ovo je odgovoran posao koji zahtjeva mnogo energije i vremena”, rekao je.

Opozicija je glasna u naumu da Skaka ne bude više gradonačelnik Sarajeva, a jedno od imena koje se pominje kao njegova alternativa je Bogić Bogićević.

#related-news_0

“Ja sam svoje mišljenje o njemu kazao kada je dobio Šestoaprilsku nagradu. On ima posebno mjesto u Sarajevu, a da li bi bio bolji gradonačelnik – nije moje da pričam”, komentarisao je Skaka.

Rekao je i to kako Grad Sarajevo odlučan u namjeri da realizuje projekte koje su započeli, te da će se zbog toga zadužiti kod Razvojne banke. Riječ je o projektima restorana Vidikovac na Trebeviću, završetak muzeja na staroj Bistričkoj stanici, te niz manjih projekata – kao što je ranije pominjani smještaj administracije Grada Sarajeva kod Vječne vatre.

“Kada je riječ o organima uprave – štednja nije dobra. Mi nismo imenovani da bi štedili, nego da bi provodili budžet onakav kakav jeste. Budžet može biti samo loše planiran. U ovakvom momentu mi povećavamo imovinu grada Sarajeva”, poručio je Skaka.

Kazao je i to kako je Olimpijski muzej završen, prebačeni su svi eksponati.

“Trebao je biti otvoren 6. aprila, međutim to se nije desilo zbog korone. Odlučili smo da ga otvorimo u 10. mjesecu – kada nam je svoj dolazak potvrdio princ Albert iz Monaca. Obećao je zajedno sa nama otvoriti muzej. Zvanično je potvrdio da će doći u Sarajevo i zajedno sa nama otvoriti Olimpijski muzej”, izjavio je Skaka za N1.

Institucionalna saradnja sa Srebrenicom

Grad Sarajevo je organizovao i većinu izložbe Safeta Zeca “Exodus” – koja će biti postavljena u Memorijalnom centru Potočari. Skaka je za N1 rekao da je njegov tim radio na tehničkim detaljima transporta slika od Venecije do Sarajeva, a potom i do Potočara.

“Ideja je to stara tri godine, kada smo bili na zatvaranju izložbe u Veneciji. Tada smo razgovarali sa Safetom, da se taj događaj preseli u Sarajevo, u BiH, u Potočare. Ponosan sam da smo imali predstavljanje jednog opusa u Vijećnici. Krenulo je postavljanje i montiranje u Potočarima. Sretan sam da je Sarajevo nastavilo sarađivati sa Zecom i da smo napravili institucionalnu Saradnju između Sarajeva i Memorijalnog centra”, rekao je gradonačelnik Sarajeva za N1.

Pohvalio je i saradnju sa Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog centra, kazavši da će izložba djela Safeta Zeca “Exodus” u Memorijalnom centru biti postavljena 90 dana.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad