N1 u Bosanskom Grahovu: Otpad opasan; bit ćemo prinuđeni na radikalnije mjere

Vijesti 06. jul 202013:07 > 13:20
N1

Stanovnici Bosanskog Grahova prije nekoliko dana su blokirali putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

Oni i danas protestuju, a u tome gradu se nalazi i reporter N1 Adi Bebanić, koji je razgovarao sa jednim od učesnika protesta.

Brojna su pitanja koja muče mještane ovoga grada – zbog čega je otpad iz Italije stigao u Bosansko Grahovo, kako je došlo do dozvola za to, a dozvolu je potpisala federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo. Kako je istaknuto, ti papiri ne sadržavaju sve ono što se desilo u vezi sa otpadom u Bosanskom Grahovu. 

VEZANE VIJESTI

Jedan stanovnik Bosanskog Grahova je za N1 ispričao kako je danas nastavak protesta zbog uvoza otpada iz Italije u centar grada, kao i odvoza u Drvar.

Ima i medicinskog otpada, kamene i staklene vune. Taj otpad je odložen u proizvodne hale nekadašnjeg Borca. Jedan dio tog otpada od tri šlepera je odvučen u Korita, odnosno u gradsku deponiju koja nema dozvolu za rad. Na ovom području mi uopšte nemamo kapacitete za reciklažu tog otpada. U papirima je pisalo da će otpad biti iskorišten za reciklažu, ali je istovaren na deponiju, te ta priča s reciklažom pada u vodu. Taj otpad sadrži opasne supstance po okoliš“, rekao nam je jedan od učesnika protesta.

Naglasio je i da današnji protest predstavlja apel stanovnika nadležnim institucijama da se u što kraćem roku izmjesti navedeni otpad, i da se otkriju svi vinovnici koji su sudjelovali u ovome, kao i da se sankcionišu.

Prije par dana smo blokirali puteve, i kao rezultat toga imali smo odvoz dva šlepera. Bit ćemo prinuđeni da ako se ogluše na naše zahtjeve da opet blokiramo puteve i da pređemo u radikalnije mjere“, naveo je.

Također, učesnici protesta u Bosanskom Grahovu se pitaju zašto da otpad dođe u Bosnu i Hercegovinu, da se pređe toliki put, te naglašavaju da “ako je tako bezopasno, zašto ga nisu preradili u granicama svoje države”.

Bosansko Grahovo je jedina opština u BiH u kojoj nije bilo korona virusa. Također, stanovnici su zabrinuti da ukoliko dođe do razboljevanja ljudi zbog otpada, neće moći dobiti pravovremenu ljekarsku njegu, s obzirom da u ovom gradu ljekar u lokalnu ambulantu dolazi samo utorkom, srijedom i četvrtkom. Ako se neko ostalim danima razboli, nema ga ko liječiti, a jedini Dom zdravlja u koji mogu da odu ostalim danima je udaljen 30 kilometara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad