Danas sastanak Dodika, Čovića i Izetbegovića u Istočnom Sarajevu

Vijesti 07. jul 202008:24 > 08:28
Izvor: N1

U Istočnom Sarajevu danas će biti održan sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića na kojem bi trebalo da bude riječi o imenovanjima i o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu.

Sastanak će biti održan u 13.00 sati u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će na današnjem sastanku sa Čovićem i Izetbegovićem razgovarati o imenovanjima, te da je SNSD zainteresovan za dva mjesta – Regulatornu agenciju za komunikacije BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH.

“Tamo ima već oko pet, šest mjesta koja popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koja, isto tako, treba da budu stavljena pred Savjet ministara i to pitanje bude završeno”, rekao je Dodik juče novinarima u Banjaluci.

Pročitajte još

On očekuje da budu dogovorena ranije utvrđena imenovanja, odnosno da ne bude više blokada u vezi sa tim.

“Eventualno, ako se strane dogovore da nešto mijenjaju ili urade na pojedinačnim mjestima da to otvore i pokušaju riješiti u budućnosti”, rekao je Dodik.

I Izetbegović je rekao je da se nada da će na današnjem sastanku sa Dodikom i Čovićem biti dogovorene kvote o svim imenovanjima, uz napomenu da je to trebalo odavno uraditi.

“Mi moramo odrediti kvote, moramo znati šta pripada Bošnjacima, šta Srbima, a šta Hrvatima. Ne možemo to izbjegavati. Po meni, to je trebalo odavno uraditi, a ne izmišljati probleme”, rekao je juče Izetbegović.

On je naglasio da svakome treba prepustiti da imenuje kadar iz svoje kvote, kao i da ne bi trebalo “lomiti koplja”, već raditi prema Ustavu i onako kako zakoni nalažu.

Izetbegović je rekao da će sa liderima SNSD-a i HDZ-a razgovarati i o Budžetu institucija BiH za ovu godinu, te da ga zbunjuju Čovićeve izjave da budžet treba ići u redovnu parlamentarnu proceduru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad