Biciklisti i maratonci krenuli iz Bihaća ka Srebrenici

Vijesti 08. jul 202014:18 > 14:26
Grad Bihać

U organizaciji Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća jutros su ka Srebrenici krenuli biciklisti i maratonaci. Biciklističkim maratonom Bihać - Srebrenica pod nazivom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“, te trkačkim maratonom, biciklisti i atletičari obilježiti će 25. godišnjicu stradanja nedužnih Bošnjaka iz zaštićene zone UN-a Srebrenice.

Sa gradskog trga bicikliste i maratonce ispratio je veliki broj Bišćana, a među njima predstavnici Grada Bihaća i Cazina, gradonačelnik Šuhret Fazlić i savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrektarević. Uoči kretanja, okupljeni su odali počast stradalima, a zatim su im zakačeni cvjetovi Srebrenice na majice.

Grad Bihać
Grad Bihać
Grad Bihać
Grad Bihać
Grad Bihać

 “Hvala biciklistima i maratoncima koji će i ove godine put Srebrenice i pored svih nedaća vezanih za koronavirus. I ovaj put šaljemo poruke iz Bihaća da nikada nećemo zaboraviti zločine i da ćemo dostojanstveno i sa posebnim pijetetom prisjećati se svih žrtava genocida u Sreberenici, ali i ostalih gradova naše domovine za vrijeme agresije”, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Ove godine ka Srebrenici je zbog korona virusa krenulo samo 70 osoba, za razliku od prethodne odine kada ih je bilo blizu 400. Fazlić je rekao kako će svaki njihov napor i kap znoja biti znak podrške Krajišnika Srebrenici.

“Mi smo s njima od 1995. godie, patili zajedno, borili se zajedno i nakon 25 godina ponovo smo zajedno, svake godine smo s njima da učinimo bol svih majki lakšim”, rekao je Fazlić.

Ultramaratonci će trčati štafetno do Potočara. Sutra će iz Bihaća ka Srebrenici krenuti i 50 motorista koji će također odati počast Srebreničanima ubijenim u genocidu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad