Huskić o protestima: Lako se može stvoriti "trigger" za slično u BiH

Vijesti 08. jul 202016:32 > 16:51
N1

Politolog Adnan Huskić, komentarisao je za N1 proteste u Beogradu, kazavši kako je bilo dramatično obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ponavlja iste stvari koje je ponavljao prije mjesec i po dana, kriveći svakoga drugog samo ne sebe.

“I ako negdje prihvati krivicu za određene stvari, to je na posredan način. Međutim, to je Žarko Korać nazvao kriminalnom neodgovornošću. Mislim da je na neki način i predvidio situaciju koja se desila sinoć u Srbiji. Dakle, da vi nakon svega toga ponovo dovodite srbijanski narod u situaciju uvođenjem drakonskih mjera, prebacivanjem odgovornošću na građane i uvodite restriktivne mjere. To pokazuje krajnji nivo bezobrazluka. Mislim da je to ključ onoga sto se dešavalo sinoć i nadam se da će se dešavati i dalje”, kazao je Huskić.

VEZANE VIJESTI

Dodao je da je suština sljedeća – “ova vlast je Srbiju kriminalno nagrdila, to je rezultat ovakvog rukovođenja.”

Na pitanje, da li misli da je Bosna i Hercegovina zrela za ovakve buntove, odgovorio je da se ovakvi protesti u našoj državi teško mogu desiti. 

“Vi imate jako fragmentirano društvo. Nije to samo pitanje etničkog. Ovdje su samo oni čija bi traženja prava trebalo da bude potpuno komplementarno i jednostavno za kombinirati. Teško da se može govoriti o tome da se može stvoriti jedan koherentan front, koji bi kroz proteste donio određene promjene. Ne mislim da se 2014. godina može ponoviti, no ne treba zaboraviti jednu stvar – vrlo lahko se može stvoriti triger za vrlo slično nezadovoljstvo u momentima kada se najmanje očekuje”, zaključio je Huskić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad