"Država Bakira Izebegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića"

Vijesti 08. jul 202017:52 > 19:21
N1

Usvojene su izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Time je omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Proceduru je po hitnom postupku obavio Dom naroda, a dan ranije i Predstavnički dom. Sve se desilo onako kako su precizirali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH na sastanku u Istočnom Sarajevu u vrijeme zasjedanja Parlamenta BiH.

“Žao mi je što u ovakvoj atmosferi pričamo o jednom dobrom rješenju, o rješavanju jednog čvora koji dugo čeka da bude razvezan – mostarskog čvora. Ovo bi trebao da bude jedan svečan dan. Kažu da je politika umijeće mogućeg. Ovo je bilo moguće, ovo nije savršeno rešenje”, ističe Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, SDA.

“Ono što je najvažnije – dobićemo mogućnost da izbori u Mostaru budu organizirani zajedno sa lokalnim izborima u BiH. Zato mi se čini da je bitno da to danas bude i da se to sve skupa može organizovati”, dodaje Dragan Čović, član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, HDZ BIH .

Ovo je postala država Bakira Izebegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, a ne građana i institucija, reakcija je poslanika SDP-a na jučerašnji sastanak lidera u Istočnom Sarajevu.

“Kao čovjek sam se osjećao poniženo jer sam tri sata sjedio i čekao šta će se van institucije, u kojoj se odlučuje, dogovoriti tri čovjeka koji su očigledno privatizirali, samo se još nisu upisali u gruntu”, smatra Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH.

“Za razliku od kolege Magazinovića, mislim da se poniženim trebaju osjećati oni članovi Paralmena BiH, poput gospodina Genjca, koji su prije prvih dogovora održali govor da treba podržati hitnu proceduru za budžet. Onda kada su se vratili u salu i kada je konkretno gospodinu Genjcu, vjerovatno Bakir Izetbegović, rekao da to više ne treba – oni su jednostavno glasali onako kako im je neko rekao. E, to je pravo poniženje”, tvrdi Damir Arnaut, Klub poslanika Naše stranke u Paralmentu BiH.

“To su moje kolege. Nije lijepo da ih komentarišem. Moja poruka je da ne treba niko da dozvoli da bude ponižen. I mislim da nije bilo čija namjera da ponižava svoje kolege poslanike. Bez kometara sam. Svi su oni moje kolege”, kaže Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda, SNSD.

Nije ovo prvi put da se o ključnim pitanjima čeka isključivi dogovor stranačkih lidera. Podsjetimo na izjavu predsjednika SNSD-a nakon nekoliko pokušaja dogovora o raspodjeli kreditnih sredstava MMF-a.

“Imajući u vidu kakvo je stanje u Bosni i Hercegovini najvažnija koordinaciona grupa je ova koja je danas sjedila sa ambasadorima. Ako se ona šta dogovori, tako će biti, kao što je i ovo oko Pisma MMF-u”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a (11.4.2020.)

Nakon sastanka u Istočnom Sarajevu još je dosta nepoznanica, poput izjave Milorada Dodika o polovini decembra kao mogućem novom datumu održavanja lokalnih izbora. Od dogovora lidera, konkretno SDA i HDZ-a, zavisi i popuna čelnih pozicija u pojedinim institucijama. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad