"Buyer": Da li Amar Arslanagić ostaje ili se vraća u BiH

Vijesti 29. maj 201519:49 > 19:52
N1

Okončano je ročište za određivanje mjere pritvora uhapšenim zbog višemilionskog kriminala i korupcije u Bosnalijeku. Kako je jedan od advokata odbrane za N1 potvrdio, Kantonalni sud još nije donio odluku iako večeras ističe rok kada je mora donijeti.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je pritvor za Amara Arslanagića, bivšeg direktora u Bosnalijeku ali i ostale uhapšene u akciji “Buyer”. Traže i raspisivanje međunarodne potjernice za bivšim direktorom Edinom Arslanagićem i Bojanom Kebom, nekadašnjim direktorom marketinga.

Na ročištu koje je počelo danas u 15 sati do sada je iznijeto blizu 1.800 stranica dokaznog materijala tako da će sud, izgleda, imati mnogo posla da odluči pritvor ili ne.

U zahtjevu Tužilaštva za određivanje mjere pritvora navedeno je čak 15 krivičnih djela i to od organiziranog kriminala, utaje poreza, zloupotrebe položaja i ovlasti do štetno sklopljenih ugovora. Također navedeni su i specijalne okolnosti za Edina Arslanagića i Bojana Kebu. Navodi se da su oni van granica BiH, a za njima se traži raspisivanje međunarodne potjernice. Tužilaštvo traži raspisivanje potjernice i za Amarom Arslanagićem za kojeg navode da je u “procesu iseljenja” za SAD.

Kada su u pitanju ostali osumnjičeni Kantonalno tužilaštvo smatra da mogu uticati na svjedoke koji tek trebaju biti ispitani ukoliko ostanu na slobodi.

Jedan od glavnih argumenata Tužilaštva, za koje tvrde da dokazuju kriminal ove organizirane grupe, bio je ugovor oko usluge toplih obroka. Naime, fakturisan su usluge toplih oborka u iznosu koji nikada nije bio realiziran čime je firma Bosnalijek oštećena za devet miliona maraka.

Odbrana je na ove optužbe kazala da se radi o indicijam, da ne postoje niti jedan dokaz osim onog “rekla-kazal” kako bi osumnjičeni ostali u pritvoru. Odbrana je dodala da se Edin Arslanagić nalazi u SAD-u i da se u nedjelju vraća u BiH.