Selimić o protestu: Jedini zahtjev potpisivanje kolektivnog ugovora

Vijesti 09. jul 202013:39 > 13:43
N1

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo izašli su danas na mirne proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, za N1 je kazao da je jedini zahtjev potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

“Imali smo pregovore godinama, od sudova i presuda nema ništa i onda nastavljate taj generalni štrajk koji ste pokrenuli u septembru prošle godine. Jedan jedini zahtjev je da se potpiše granski kolektivni ugovor, međutim to je sve uslovljeno tim koeficijentima, odnosno usklađivenje koeficijenata sa onim što se poremetilo 2017. godine”, istakao je i dodao:

“Sjednica Vlade je u toku, mi smo 32. tačka dnevnog reda. Vidjet ćemo. Premijer se obratio i rekao da ćemo konačno ozbiljno sjesti od ponedjeljka, pa hajde da dočekamo konačno i to”, kazao je.

Naveo je da resorni ministar “bukvalno gine” da se ovo završi.

“Mislim da bi se ovo završilo da nije bilo korona infekcije. U početku marta mi smo bili sve dogovorili, čak je to bilo i rukovanje za par dana trebalo se to potpisati, došla je korona. Za vrijeme korone se malo poremetili politički odnosi. Naše je da potpišemo granski kolektivni ugovor što prije, da bismo relaksirali ovu situaciju koja je u društvu”, kazao je Selimić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad