"Slike nasilja u Srbiji građani imali priliku vidjeti zahvaljući N1 televiziji"

Vijesti 09. jul 202017:43 > 17:55
Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, član političke grupe europskih Socijalista i demokrata, komentirao je situaciju u Srbiji.

U nastavku donosimo izjavu zastupnika Picule.

VEZANE VIJESTI

“Prizori policijske brutalnosti prema prosvjednicima na ulicama Beograda su šokantni. Mirni prosvjedi građana protiv nedosljednosti srpske vlade i predsjednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom korona virusom kao i najave novog policijskog sata nakon održavanja izbora eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa. Slike nasilja građani Srbije i šire su uopće imali priliku vidjeti zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija (poput N1 televizije i Nova.rs) koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti, a koji redovito izvještavaju i o razmjerima pandemije COVID-19”, naveo je Picula. 

Dodaje da su ga razočarale “bez ikakvih dokaza i temelja jučer izrečene nekoherentne optužbe premijerke Srbije Ane Brnabić na televiziji Pink o tome da zajedno s još dvije kolegice iz EP i Vijeća Europe potpirujem nerede u toj zemlji.”

“Nažalost, rezultat je to nastavka represivne politike vlasti prema slobodi medija u Srbiji koja se očitovala i u neslaganju nekolicine zemalja članica EU da nastave otvarati pregovaračka poglavlja. Ovakva retorika ujedno podsjeća na Vučićevo umanjivanje važnosti EU materijalne i financijske pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije”, kaže Picula. 

Ovim putem, kako je naveo, poziva vodstvo Srbije da se suzdrži od nasilnih reakcija na prosvjede u Beogradu i Srbiji, a prosvjednike da svoje zahtjeve mirno i argumentirano predstave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad