Najtežio dio rute "Marša mira", mjesto gdje je Ramo dozivao sina "Nermine dođi"

Vijesti 10. jul 202017:14 > 19:06
Screenshot

Najteži dio rute "Marša mira". Fizički, mentalno. Kameničko brdo - mjesto na kojem, kao da je vrijeme stalo prije dvadeset i pet godina, kada je ubijeno više od hiljadu ljudi.

Ramo Osmanović, Srebreničanin koji je pod prisilom u smrt dozivao svog sina riječima “Nermine dođi” ubijeni su i žrtve su genocida u Srebrenici. Preživjeli kažu, sjećaju se svakog detalja.

VEZANE VIJESTI

“Ovim putem smo znači svi morali proći i ovdje je bio sav narod i civili i vojska, što je bilo malo pod oružjem. To je ovaj prostor odavde tamo sad kako budemo išli, nekih do osamsto metara. Ova šuma ova ravnica je bila potpuno popunjena do onog brijega odakle smo došli”, priča nam Šukrija Efendić.

Institut za nestale osobe locirao je oko osam stotina posmrtnih ostataka, a Ramiz Nukić iz obližnjeg sela Kamenice preko dvije stotine. Posljednje kosti pronađene su prije nekoliko dana.

“Tragedija me zadesila u Srebrenici 1995. godine. Tako da sam ovdje sa ovog mjesta uspio izaći možda na prije pet minuta nego što se desila tragedija. Zadesila me pucnjava gore na toj kosi u paprati. Tu sam ležao nekih 10 minuta dok je prestalo, odatle sam nastavio dalje. Nisam znao ni za koga, ni za brata ni za oca. Kasnije se ispostavilo da je brat uspio, našao sam ga na Udrču, a otac je ostao, ovdje je zarobljen. Sveden je u Sandiće i streljan na Križevačkim njivama”, priča za N1 Omer Malić.

Za one koji još traže barem jednu kost najbližih kako bi s time pronašli trag smiraja, vrijeme jeste stalo. Tog dana probudili su se kao braća, očevi, sinovi, majke – danas su posmrtni ostaci za kojima se traga i dvadeset i pet godina poslije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kaže da je danas poseban datum – 25 godina.

“U tih 25 godina rodila se nova generacija koja nema u sjećanju ovo osim ako to mi ovako ne oživljavamo. I to je dužnost i nas starijih i mlađih”, rekao je premijer Novalić. 

Užasnutost i tuga na licima ostaju da svjedoče o grozoti genocida u Srebrenici. Zajedno sa stvarima koje na ruti marša mira stoje kao podsjetnik na naglo prekinute živote, snove, želje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad