Duraković: Negatori genocida ne trebaju ga priznati već se suočiti s njim

Vijesti 11. jul 202012:50 > 13:04
N1

Bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je za N1 kako je zadovoljan porukama koje su svjetski zvaničnici danas poslali iz Potočara, da je glavna ta da je genocid u Srebrenici de facto i de jure činjenica.

“Mi smo prije 15 godina bili u boljoj poziciji kada je Vlada Republike Srpske izašla s izvještajem gdje je kazala da su u Srebrenici ubijeno 8.372 osobe i da je preko 20.000 odovornih za ta ubistva. Od tada do danas svaki dan smo prežvijeli brutalna negiranja, minimilizaranja i glorifikaciju negiranja genocida. Jedini garant je da se Srebrenica neće moći osporiti jesu poruke čitavog civilizovanog svijeta. Danas je većina čitavog civlizovanog svijeta odaslala poruku da je genocid u Srebrenici de facto i de jure činjenica. Nadam se da će to biti poruka više onima koji ga negiraju, a ne nama koji su ga preživjeli”, rekao je Duraković.

Istakao je kao “oni ne trebaju priznati genocid već se suočiti s njim”.

“On je dokazan na svjetskim sudovima. To njihovo pilitičko i društveno suočavanje je njihova obaveza, ali oni pokuašavaju naći razlog da bi pobjegli od odgovornosti pa i sam načelnik općine. Ovo je poruka da Srebrenicu treba voditi osoba dostojna ove općine”, rekao je Duraković.

VEZANE VIJESTI

Osvrnuvši se na poruke lidera u BiH, ali i drugih, kazao je kako bi bili presretni kada bi se samo 30 posto od onoga što kažu u porukama ostvarilo.

Strah me da se poruka koja se odašilje iz Potočara ostaje samo na papiru i ništa se povdom toga ne radi”, kazao je Duraković.

Ipak, naglasio je kako ljudi u Srebrenici žive zajedno, ali da ovo što čine zvanične politike negiranjem genocida udaljava narod.

“Narodi ne bi bili problem kada bi im politike dozvolile da se na prirodnom procesu pomirenja na kraju i pomire”, zaključio je Duraković

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad