Alikadić: KS će preuzeti finansiranje sedam institucija kulture

Vijesti 12. jul 202010:46 > 10:50
Fena/Harun Muminović

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić najavio je da će uskoro nakon skoro dvije decenije biti riješen pravni status šest krovnih institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, ističući da Kanton Sarajevo ima sredstva za njihovo finansiranje.

To su Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH i Umjetnička galerija BiH, dok će finansiranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke preuzeti Ministarstvo obrazovanja KS.

Alikadić je u razgovoru za Fenu podsjetio da su u dopisu upućenom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine tražili saglasnost za svih sedam institucija u kojem zahtijevaju dozvolu za formiranje jednog privremenog nadzornog i upravnog odbora koji će kontrolirati rad tih institucija, ali bez naknada.

Naglasio je da Kanton Sarajevo za finansiranje tih institucija trenutno izdvaja oko 773.000 KM na godišnjem nivou, a da će za kompletno finansiranje biti potrebno više od dva miliona KM.

“U slučaju dobijanja saglasnosti, odmah ćemo započeti realizaciju osiguravanja uslova za plate i naknade uposlenika tih sedam institucija i konačno riješiti taj problem”, istakao je Alikadić te dodao da planiraju povećati i produktivnost uposlenih u tim institucija te zadovoljavanje potreba svih posjetilaca.

VEZANE VIJESTI

Međutim, poručio je da Vlada KS ipak nema mogućnost trajnog rješavanja problema finansiranja tih institucija, već privremeno, jer su osnivačka prava na nivou BiH.

“Kanton Sarajevo može iznaći novac za tako bitne institucije, čim se prenesu upravljačka prava, raspisat ćemo javni poziv za upražnjavanje pozicija članova nadzornog i upravnog obora”, kazao je Alikadić.

Također je dodao da neće biti potrebe za formiranjem sedam upravnih i nadzornih odbora, već samo jedan, koji će kontrolirati utrošak sredstava.

Govoreći o rekonstrukciji i sanaciji zgrada institucija kulture i kulturno-historijskih spomenika, podsjetio je da Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa KS, koji daje saglasnost za raspisivanje javnih poziva, već dugo nije imao kompletiran Upravni odbor.

“Imamo projekte za sanaciju dvije fasade zgrada kulture u ulici Čekaluša i Ferhadija, kao i osiguranih 500.000 KM, ali nismo imali suglasnost. Sada rješavamo i te probleme”, dodao je Alikadić.

Dodao je da će ove godine biti umanjena sredstva za održavanje Sarajevo Film Festivala, što je insistirao i direktor Festivala Mirsad Purivatra, jer će SFF ove godine zbog pandemije biti skromniji.

Alikadić smatra da je ‘slika kulture i sporta u KS iskrivljena’ te mnogi kritikuju da ulaganja nisu dovoljna, ali naglašava da Vlada KS godišnje ulaže šest miliona KM u sport, a u kulturu pet miliona KM.

“Međutim, mnogi sportski klubovi ta sredstva prisvajaju sebi i ona ne dođu do krajnjih korisnika, jer ne postoje rezultati javnih poziva. Međutim to će se promijeniti”, istakao je ministar Alikadić te dodao da će klubovi koji nisu pravdali sredstva novac morati vratiti u budžet KS.

U tom segmentu, najavio je transparentan rad u budućnosti.

“Očekujem veliku podršku roditelja djece sportista, jer ih pogađa što su njihovi treneri uzimali sredstva samo za sebe. Mislim da će sport u KS do kraja godine biti uređen za dobrobit djece, kazao je Alikadić.

Dodao je da će od septembra uvesti i stipendiranje vrhunskih sportista te pozvao sve koji postignu sportski rezultat da se jave u Ministarstvo i donesu potvrdu, nakon čega započinje stipendiranje narednih 12 mjeseci.

Između ostalog, Alikadić je najavio rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih sportskih kapaciteta, jer su izdvojili više od četiri miliona KM za kapitalna ulaganja, te jednoobrazan sistem finansiranja premijerligaša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad