Dodik ne zna hoće li se usvojiti budžet, Izetbegović nešto optimističniji

Vijesti 13. jul 202019:16 > 19:46
N1

Hoće li biti budžeta i lokalnih izbora ove godine trebalo bi biti jasnije nakon hitne sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta. Biće to test za dogovor stranačkih lidera iz Istočnog Sarajeva. Tada su usaglasili usvajanje budžeta Bosne i Hercegovine po skraćenoj proceduri do 21. jula, koji potom nije podržan. Za to vrijeme opozicione stranke sve nazivaju “navodnim festivalom demokratije”. Najavljuju jedinstvene proteste opozicije.

Nova šansa za novi/stari budžet biće hitna parlamentarna sjednica 15. jula. Predstavnički dom 7. jula Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine uputio je na usaglašavanje. Izostala je entiteska većina i podrška SNSD-a i HDZ-a. “Sve je puklo” – tako je dogovor stranačkih lidera iz Istočnog Sarajeva, nekoliko dana kasnije, okarakterisao predsjednik SNSD-a. Na pitanje hoće li budžet biti usvojen Dodik je za ATV rekao – da ne zna.

“Vi se dogovorite na sastanku, a onda vas idući dan zove Džaferović i kaže – ej, znaš bi li mogli nešto još da… Kažem ja njemu – otkud ti sad, šta ti sad hoćeš, jesi li ti bio tamo, nisi bio, završimo ovo što smo dogovorili, šta ti sad tražiš dodatno. Ali to je njihov stil, upravo da bi razvalili. Na tom sastanku je dogovoreno da budu imenovani svi koji su prošli procedure. I sve je tako dogovoreno. E, kada ne može da dođe do imenovanje, onda nema ni budžeta. Hoće li ili neće, ne znam”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a za ATV.

Nešto optimističniji je lider SDA. Izetbegović smatra da ništa nije izgubljeno. Nada se usvajanju budžeta i imenovanju ministra bezbjednosti BiH, a i drugim ranije preciziranim imenovanjima. Nakon sastanka u Istočnom Sarajevu najviše je zamjerio političko ponašanje i poteze HDZ-a zbog izjave Dragana Čovića o Upravi za indirektno oporezivanje kao hrvatskoj instituciji i izostanku podrške prijedlogu SDA za državnog ministra bezbjednosti.

“Da oni odabiru i da se pitaju o kadrovima i koalicionim partnerima bošnjačke strane. Mi ništa ne uslovaljavamo u odnosima na HDZ. Napravili smo mnoge ustupke kada je u pitanju – i budžet, i Mostar, i razne druge stvari. SDA sigurno nije kočničar i sasvim sigurno ništa ne nameće u odnosu na druge dvije strane. Dešava se upravo suprotno”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA (10.07.2020.).

Zbog neusvajanja budžeta na prvoj parlamentarnoj stepenici i dovođenja u pitanje održavanja lokalnih izbora opozicione Socijaldemokratska partija, Nezavisni blok, Naša stranka, Narod i pravda, Platforma za progres i Hrvatska stranka BiH odlučile su da će krenuti u jedinstvene proteste.

“Mi ostavljamo ljudima rok da na sjednici u srijedu to urade – usvoje budžet i da vidimo kako će to proći na sjednici Doma naroda, ali jasno im poručujemo da ćemo iskoristiti sve demokratske mehanizme i mogućnosti da ih natjeramo da urade svoj posao i da odustanu od razmišljanja da bi mogli odgoditi izbore”, kazao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine pisali su nadležnima u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ukazali su da potrebna sredstva za provođenje izbora nisu osigurana ni 66 dana nakon raspisivanja lokalnih izbora 2020. godine. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad