Odgovor ambasadora BiH u Kanadi: Samo me Dodik može pozvati na odgovornost

Vijesti 14. jul. 202012:18 > 12:24
Podijeli:
Izvor: infobijeljina.com

Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav izjavio je Srni da nije postupio po instrukciji ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Bisere Turković, koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. jula, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, obilježe Dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja, s obzirom na činjenicu da je tu odluku "donijela samoinicijativno", te da ne postoji "odluka Vijeća ministara koja bi bila obavezujuća".

Milisav je istakao da se diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH.

“Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom. Kao ambasador jedino sam dužan, a to je i moj stav i lično opredjeljenje, da zastupam usaglašene odluke i interese sva tri naroda. Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih ambasadora koje su imenovale neke druge političke partije iz Republike Srpske navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost”, poručio je Milisav.

Kada je riječ o samoj zastavi, rekao je ambasador BiH u Kanadi, ona nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde pojedinci, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Otavi i bit će vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

“Zbog loše komunikacije i generalno negativnog stava prema srpskim ambasadorima u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara ne mogu precizirati kada će taj proces biti završen. Raegovanje brojnih federalnih medija bez provjere činjenica samo je još jednom potvrdilo jednostranost i jednoumlje i pokazalo negativan stav prema svemo što odstupa od njihove istine”, istakao je Milisav. 

On je kazao da “zbog takvih neprofesionalnih tekstova objavljenih u pojedinim federalnim medijima, njegova porodica je izložena prijetnjama i neukusnim komentarima ekstremističkih bošnjačkih organizacija i individua”. 

“Međutim, to mi je samo potvrda da, kao član reprezentacije Republike Srpske, svoj posao obavljam korektno i da sam na dobrom putu”, dodao je ambasador Bosne i Hercegovine u Kanadi. 

VEZANE VIJESTI

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić saopćio je jutros kako na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici zastave na ambasadi Bosne i Hercegovine u Ottawi nisu bile spuštene na pola koplja te nazvao taj čin “sramnim i skandaloznim”.

U saopćenju se navodi kako je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković 9. jula ove godine poslala Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici te da se u toj Instrukciji između ostalog kaže: “Sva diplomatsko konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadore-šefova diplomatsko konularnih misija), su na dan 11. juli 2020. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”.

“Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini su očekivali da ambasade Bosne i Hercegovine u Ottawi postupi u skladu sa Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja preživjelim žrtvama genocida u ambasadi u Ottawi, tom malom komadu bosanskohercegovačke zemlje u dalekoj i prijateljskoj Kanadi”, navodi se u saopćenju IGK-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad