Agius odbio Karadžićev zahtjev za preispitivanje odluke o pristrasnosti sudija

Vijesti 14. jul 202018:33 > 18:34
Reuters/Yves Herman/Ilustracija

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odbio je zahtjev Odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, u vezi sa poništenjem ranijih odluka zbog percepcije pristrasnosti sudija, javlja BIRN BiH.

Vijeće Mehanizma ranije je odbilo razmatrati zahtjev Karadžićeve odbrane, a Agius je sada donio odluku o odbijanju zaključujući da nije dozvoljeno ponovno razmatranje ranije odluke Mehanizma.

VEZANE VIJESTI

U ranijoj odluci, koju potpisuje sudija Burton Hall, navodi se da Vijeće kojim predsjedava nema nadležnost da se bavi pitanjem diskvalifikacije nekadašnjeg i trenutnog predsjednika Mehanizma – Theodora Merona i Carmela Agiusa.

“Nastojanja Radovana Karadžića da propagira navode o percepciji pristrasnosti kako bi došao do svoje željene odluke moraju biti odbačena, a njegov advokat bi se trebao uzdržati od dostavljanja ovakvih podnesaka Mehanizmu”, stoji u odluci.

Karadžić je 20. marta 2019. godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

Nakon izricanja presude tražio je njeno preispitivanje, kao i odluke o povećanju kazne sa 40 godina na doživotnu. Ovaj zahtjev odbio je sudija Agius, nakon čega je Karadžić ponovo uputio žalbu, navodeći da bi o tome trebao odlučivati sudija Jean-Claude Antonetti, a ne predsjednik Agius ili najiskusniji sudac Meron.

Karadžić je tražio da sudija Antonetti odluči o njegovoj žalbi u svom zahtjevu za isključenje Agiusa i Merona iz odlučivanja jer je smatrao da su pristrasni – s obzirom da su ranije u drugim predmetima osuđivali njegove podređene na doživotne kazne zatvora.

Agius je nakon toga formirao Vijeće od trojice sudija da donesu odluku, ali su oni odbili razmatrati Karadžićev zahtjev.

U današnjem podnesku Agius navodi da je ranijim zaključkom Vijeća odlučeno da se radi o administrativnoj odluci koju u svom kapacitetu donosi predsjednik.

“Za to ja ne mogu biti subjektom zahtjeva za diskvalifikaciju”, kazao je Agius na osnovu čega je zaključio da Karadžićevom zahtjevu nedostaje zakonsko uporište.

“Karadžić je propustio da demonstrira bilo kakvu grešku u [ranijim] zaključcima, što je sukladno uspostavljenoj jurisprudenciji potvrđujući da niti Statut niti Pravila ne pružaju zakonski okvir za žalbu na konačnu presudu ili bilo koji njen dio”, naveo je Agius.

On je u svojoj odluci još naveo da Karadžić pokušava da izdvoji svoj slučaj od ostalih slučajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad