Ambasadori BiH u službi politika koje su ih imenovale

Vijesti 14. jul 202019:42 > 19:54
N1

Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav nije postupio po instrukciji ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. jula obilježe dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja. U MVP danas bez izjave, neslužbeno su nam kazali kako malo toga mogu učiniti jer u suštini ambasadori odgovaraju Predsjedništvu BiH. No biće zatražena službena informacija zbog čega je zastava uklonjena sa zgrade ambasade. Prema riječima ambasadora potragana je uslijed vremenskih neprilika.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo ovde s vama obilježiti proslaviti dan i krsnu slavu Republike Srpske. Na sam pomen Republika Srpska i kada sam čuo himnu ispunio sam se ljubavlju prema otadžbini. RS je rođena prije 28 godina, rođena iz nauka historijskih grešaka, nauka da bez vlastite države nama nema budućnosti.”

Ovako je devetog janaura govorio ambasador BIH u Kanadi Marko Milisav na proslavi 9.januara Dana RS, isti onaj ambasador koji je prije tri dana odbio spustiti zastavu BiH na pola koplja na dan srebrenicke tragedije. Zašto nije ispoštovana instrukcija MVP o odavanju počasti srebreničkoj tregediji, za agenciju SRNA ambasador Milisav odgovara Vijeće ministara nije donijelo odluku o Danu žalosti, već ambasadorica Turković, što je pravno neobavezujuće

“Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih ambasadora koje su imenovale neke druge političke partije iz Republike Srpske navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost”, kazao je Milisav.

U odgovoru je ambasador dodao i kako je BIH zemlja tri konstitutivna naroda, i da je kao ambasador dužan da zastupa usaglašene odluke i interese sva tri naroda. A to Srebernica očito nije. Na koji način je zastupao interese Hrvata, Bošnjaka i ostalih građana u srpskom centru gdje je tog devetog januara održao govor posvećen veličanju RS, nijednom rečenicom ne spomenuvši BiH nismo mogli doznati, ostao je nedostupan za naša pitanja.

U MVP službno bez komentara, neslužbeno priznaju da malo toga mogu uraditi jer ambasadori odgovaraju Predsjedništvu. No biće zatražena službena informacija zbog čega je zastava uklonjena sa zgrade amabasade. Ni Zoran Tegeltija danas nije bio spreman za odgovore, zašto Vijeće ministara nije donijelo odluku o danu žalosti, što je bila uobičajna praksa prethodnih godina, kratko je kazao da sjednic nije održaan o da je to za njega prošla stvar koju ne želi komentarisati.

U Zakonu o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH navodi se da je MVP mjerodavno za provedbu utvrđene politike BIH sukladno smjernicima Predsjedništva BiH, predlaže utvrđivanje stavova o pitanjima od interesa za državu, i radi na organiziranju i usmjeravanje rada DKP-a BiH u inostranstvu.

I sve bi bilo dobro da BiH ima jedinstvenu vanjsku politku, no unatoč strategiji koja je usvojena, vrlo često amabasadori se ponašaju po principu kojeg je potvrdio Marko Milisav – odgovaraju onome ko ih je predložio ili prevedeno – politici stranke iz koje dolaze.

Kao bivši ambasador BiH u Australiji, Damir Arnaut upozorio je da ne postoji program rada unutar DKP-a, već samo interesi i osobe koje odgovaraju politikama koje su ih i postavile.

BiH nema mnogo karijernih ambasadora, većinom su imenovani politički predstavnici, često bez diplomatskog iskustva, znanja stranog jezika, pa i potrebnog stepena obrazovanja. Ono što je presudno u odabiru kako je posredno priznala i sama ministrica vanjskih poslova je da ste član vladajuće stranke, jer u konačnici politika je ta koja vas imenuje.

Hajrudin Somun koji je veliki dio svog života proveo u diplomaciji kaže da danas nije ni bolje ni gore, jer su na samom početku stvari krivo postavljene.

“Po nalogu Richarda Holbrookea još u Daytonu, članovi Predsjedništva podijelili su zone interesa, zemlje u koje će slati svoje ljude. Imao sam spisak tih zemalja. Te podjele postoje i danas. Zato je o jedinstvenoj vanjskoj politici teško govoriti”, kazao je Somun.

Diplomacija je u BiH svedena na puki formalizam, dok je vanjska politika odraz je stanja u BiH. Dok se unutrašnji odnosi ne promijene, ni ta slika ne može biti bolja, zaključuje Somun.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad