Reakcije iz BiH na odluku Hrvatske: "EU ne može pojmiti balkanske marifetluke"

Vijesti 15. jul 202013:54 > 14:05
N1

Burne su reakcije bh. javnosti nakon što je Hrvatska odlučila da ponovo za građane BiH koji nemaju RH pasoš uvede 14-dnevni karantin ukoliko nemaju negativan PCR test urađen ne kasnije od 48 sati.

Analitičarka Ivana Marić kazala je kako “Hrvatska ima pravo i obavezu da štiti zdravlje svojih građana, ali da dozvoljavanje ulaska bh. Hrvatima, a zabraniti ulazak ostalim građanima BiH je neshvatljivo i ima više veze s politikom nego sa zdravljem”.

“Ovo pokazuje sav očaj vanjske politike BiH. Bilo bi logično da je zabranila ulazak bilo kome iz BiH, ali ovo je zaista nelogično sa zdravstvene strane. EU ne može pojmiti Balkanske marifetluke. Kad su donosili ovu odluku nisu razmišljali da veliki dio građana jedne države ima državljanstvo i susjedne države”, kazala je Marić.

Sekretar Ministarstva komunikacije i transporta Igor Pejić, odgovarajući Marić, kazao je da “jednako kako se državljanima Bosne i Hercegovine ne može zabraniti ulazak u Bosnu i Hercegovinu, tako se i državljanima EU ne može zabraniti ulazak u EU”.

“Očaj vanjske politike Bosne i Hercegovine vidljiv je u činjenici da skoro 30 godina od samostalnosti nismo pomakli prema EU”, kazao je Pejić.

Analitičar i urednik portala Buka Aleksandar Trifunović kazao je kako “možerazumjeti mjere svake zemlje, ali da ne može i neće selektivne”.

“Ovo je političko iživljavanje Hrvatske i javno iskazivanje gađenja nad stanovnicima BiH i ostalim zemaljama regije uključenim u ovaj rigorozni paket mjera i nema nikakve veze sa virusom. Baš me zanima kako će na ovo iživljavanje Hrvatske nad građanima BiH reagovati najveći ovdašnji zaštitnici hrvatskih interesa, Milorad Dodik i Narodna Skupština Republike Srpske”, rekao je Trifunović.

VEZANE VIJESTI

Zastupnik SDA u Predstavničkom Domu PSBiH Šemsudin Mehmedović je gostujući na N1 kazao kako “najžešći odgovor Hrvatskoj mogu dati građani BiH preskakanjem ljetovanja, jer postoje druge destinacije svijeta da bi zadovoljili svoje potrebe”.

“Druga stvar, ignorisanjem hrvatskih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu, koji bi bio najadekvatniji odgovor Republici Hrvatskoj na ovakvu jednu, biću slobodan da kažem, fašisiodnu poruku, jer zaštiti se u zdravstvenom smislu sa hrvatskim pasošom u donosnu na bh. pasoš – to je politička manipulacija”, rekao je Mehmedović.

Iz Demokratske fronte pozvali su Vladu Republike Hrvatske da povuče restriktivne mjere u vezi s ulaskom građana Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

“Smatramo da je selektivni pristup Vlade Republike Hrvatske po kojem se ulazak u Hrvatsku omogućava samo građanima BiH koji posjeduju putovnicu, sa stanovišta mjera sprječavanja širenja pandemije, više štetan po odnose između dviju država nego što je koristan samoj Republici Hrvatskoj u borbi protiv pandemije”, smatraju iz DF-a.

Odluku Vlade RH osudio je i Kolegij SDA kazavši da je ista vođena “isključivo necivilizacijskim kriterijem etničke diskriminacije, a ne bilo kakvim argumentima zdravstvene struke”.

“Najbolji odgovor na ove nevjerovatne postupke hrvatskih vlasti dali su sami građani Bosne i Hercegovine, koji su odlučili da vrijeme godišnjih odmora provedu u bh. ljetovalištima i na taj način pomognu spašavanju domaćeg turizma”, stav je SDA.

Građani su također razočarani. Istakli su kako je ovo “klasično ponižavanje i diskriminacija jer je rizik podjednak”.

Političar i analitičar Bojan Bošnjak kazao je da “stanovnici BiH dugo proživljavaju omalovažavnje od svojih komšija”.

“Ćuške koje nam svako malo dijele i prema nama se ophode kao prema stoci više nemaju smisla. Zadnji izljevi nemoći zvaničnika RH su za osudu”, kazao je Bošnjak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad