Dan sjećanja i dženaza za ubijene Prijedorčane 20. jula u Centru "Kamičani"

Vijesti 16. jul 202010:29 > 10:37
Fena

Dženaza namaz za šest nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca bit će klanjana u ponedjeljak, 20. jula na platou memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, rečeno je na pres-konferenciji Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, dana progona, masovnih ubistava i najgorih oblika ratnih zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom grada Prijedora.

Vjerski program povodom dženaze uz prisustvo najviših zvaničnika države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice će početi u 12 sati, a dženaza-namaz će biti klanjan nakon podne-namaza na istom mjestu.

Predsjednik organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je istakao značaj da se kroz cijelu godinu govori o ratnim zločinima u Prijedoru.

“Islamska zajednica će raditi na afirmaciji kulture sjećanja i stalno podsticati da se pravda mora zadovoljiti, te kroz razne projekte i programske sadržaje tražiti istinu i pravdu kroz istinu i pravdu afirmirati pomirenje, suživot i toleranciju među svim narodima u Bosni i Hercegovini”, kazao je muftija Kudić te dodao da zajednica daje punu podršku Institutu za traženje nestalih i poziva sve nadležne institucije i pojedince da udruže snage kako bi se svi nestali pronašli i dostojanstveno ukopali.

Šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu Mujo Begić naglasio je da se još uvijek traga za velikim brojem nevino ubijenih ljudi.

“Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države”, istakao je Begić.

Naglasio je da će ove godine ukopati šest žrtava, njih pet je pronađeno u masovnoj grobnici Korićanske stijene, a šesta žrtva je pronađena na lokalitetu Jablanica – Prosara, područje koje pripada općini Bosanska Gradiška.

“Ove godine smo planirali dženazu klanjati i ukopati preko trideset žrtava, ali zbog pandemije i nemogućnost dolaska velikog broja porodica iz inostranstva, njih će biti ove godine šest. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je imala 19 godina kada je ubijena”, objasnio je Begić.

Tužna povorka s tabutima kreće iz identifikacionog centra „Šejkovača“ iz Sanskog Mosta u nedjelju, 19. jula.

Na tom putu će se zaustaviti na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu gdje će se sa mosta baciti cvjetovi u rijeku Sanu.

“Dan prije dženaze, a po dolasku šehida na plato memorijalnog centra u Kamičanima, predviđeno je da se za šehide lijeve obale Sane prouči tevhid prije akšam-namaza, a sat vremena prije jacija-namaza na musali memorijalnog centra bit će proučen Jasin i dova šehidima Prijedora”, kazao je glavni imam Medžlisa IZ Prijedor Husein-ef. Velić.

Naglasio je da je sigurnosna situacija na najvećem nivou te da će se epidemiološke mjere će se u cijelosti poštovati.

“Organizatori su pripremili dezinfekciona sredstva i maske, te kod rasporeda sjedenja planirali socijalnu distancu, što je propisano od strane nadležnih državnih organa i predviđeno instrukcijama Islamske zajednice”, naglasio je.

Prethodnih godina dženaza ubijenim žrtvama Prijedora je klanjana u jutarnjim satima. Od ove godine, odlukom Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, dženaze će se klanjati nakon podne namaza u memorijalnom centru “Kamičani”u Kozarcu, a namazu će prethoditi vjerski program koji se sastoji od učenja Kur'ana i kulturno-vjerskog dijela koji je specifičan za ovakvu vrstu dženaza.

“Brojne domaće i međunarodne delegacije koje su prethodnih godina prisustvovale programu na 20. juli ove godine zbog pandemije će prisustvovati u ograničenom kapacitetu. Podne i dženaza namaz će predvoditi reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović u prisustvu muftija, glavnih imama i imama”, naglasio je glavni imam Medžlisa IZ Kozarac Amir-ef. Mahić.

Ovim povodom će u Kamičanima biti otvorena izložba fotografija satova pronađenih tokom ekshumacije žrtava iz masovnih grobnica, a pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića.

Organizacioni odbor je za ovu godinu planirao niz sadržaja ovim povodom, ali zbog pandemije koronavirusa bili su primorani odustati i zadovoljiti se samo onim neophodnim sadržajima.

Televizija Unsko-sanskog kantona će uživo prenositi program od 12 sati, a njen signal će preuzeti veliki broj televizijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad