Cenić: Izgleda da oni koriste kvalitetnije droge, a nama daju nešto jeftino

Vijesti 16. jul 202016:39 > 17:04
N1

"Ponovo referiraju na tih 14. tačaka, ja bih voljela da mi kažu šta su uradili, možda moja inteligencija nije na nivou njih dvojice, ali sve se proglašava uspjehom. Ove izjave ne čine dobro ovoj državi", kazala je za N1 danas ekonomistica Svetlana Cenić.

Komentar na jučerašnje usvajanje budžeta za 2020. godinu?

“Nisam imala priliku da vidim detalje, samo okvirne cifre ali nije ni potrebno mnogo jer se on kreće u istom okviru. Godinama je isto izdvajanje. Kad dođete do toga da se otkine od entiteta i onda ostavi državi, a onda se dijeli što ostane poslije otplate dugova, onda ni oni koji se zaklinju u državu kada dođe do para onda nisu izdašni da se te pare ostave na državnim nivou”.

Smanjenje plaća parlamentarcima koji kažu da imaju visoke plaće, a nikako da ih smanje?

Inače se vade na tu ustavnu odredbu da se ne može bez promjene ustava. Međutim neke stvari mogu i bez toga da ima volje, a volje nema. Potpuno nesolidarnost sa privredom koja ih izdržava. Otišla je poruka da ako radiš u privredi, prvi stradaš. Neće ovo vječno trajati, ni krediti iako je zaduženost dva puta veća. Ne može se vječno zaduživanjem održavati birokratija naušrtb privrede“.

Inicijativa za smanjenje stope PDV-a?

Gospodin Tegeltija to tvrdi u svoju korist. Svi nivoi vlasti najviše žive od indirektnih porez, najviše su zastupljeni. Direktni su gotovo zanemarljivi za indirektne, a parafiskalni nameti služe za štimanje budžeta. To redovno rade. Najmanje indirektnih poreza dolazi u opštine. Ako je to mogla jedna Njemačka, ipak su to pametniji privrednici, njihova najviša stopa je niža od naše jedinstvene, da održe kupovnu moć i olakšaju privrednicima jer valja ulagati u materijal“, kazala je Cenić.

Svaki dan se rastužim kad prođem pored nekih objekata, pokušala sam ući u hotel Bristol kažu da neće do proljeća raditi. To nije čudo, ne može se plaćati kad nema turista. Uslužne i turističke djelatnosti će prve stradati“.

Reformski procesi? Svojevremeno ste na Twitteru tražili od Wigemarka “da pošalje broj dilera”?

Nije mi još javio broj svog dilera, izgleda da oni koriste neke kvalitetnije droge a nama daju nešto jeftino. Uspjehom se proglašava to što se usvaja budžet u junu kad se svugdje uveliko usvojio budžet i pripremaju za narednu godinu. Da ne kažem o izvještajima. Kod nas se usvaja i to se proglašava napretkom. Ponovo referiraju na tih 14. tačaka, ja bih voljela da mi kažu šta su uradili, možda moja inteligencija nije na nivou njih dvojice, ali sve se proglašava uspjehom. Ove izjave ne čine dobro ovoj državi“.

Imenovanja na direktorske pozicije?

Nijedna od tih osoba ne zaslužuje ozbiljan komentar, čovjek koji zna šta se sve desilo i kako je stradao David, kako je ubijen i mučen i bačen u Crkvinu i kako učestvuje u zaštiti onih počinioca samim tim što ne provodi istragu, sada dobija funkciju gdje može uništiti i spriječiti svaku ozbiljnu istragu. Ne treba stvarno ništa ni komentarisati“, poručuje Cenić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad