FBiH: Proglašeno stanje epidemije zbog Covida-19

Vijesti 17. jul 202013:05 > 13:15
N1

Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo je epidemiju zarazne bolesti Covid-19. Odluka je objavljena danas u Službenim novinama FBiH.

“Za vrijeme trajanja epidemije zarazne bolesti Covid-19 preuzimaju se sljedeće mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti- vršenje sanitarnog nadzora na graničnim prelazima koji se nalaze na teritoriji FBiH i provođenje mjera u vezi s vršenjem tog nadzora; karanten; osiguranje potrebnih rezervi vakcina, kada vakcine budu dostupne, imunizacijastanovništva kao i provođenje drugih mjera koje naredi federalni ministar zdravstva odnosno Vlada FBiH”, navodi se u drugoj tački naredbe.

VEZANE VIJESTI

Mjere se finansiraju iz sredstava Budžeta FBiH shodno finansijskim mogućnostima u fiskalnoj godini.

Krizni štab Federalnog ministarstva se oglasio o ovom pitanju i potvrdio da je proglašena epidemija.

Ova naredba stupa na snagu na dan objalvjivanaj u Službenim novinama FBiH, odnosno od dana, 17. jula.

Kako je ranije za N1 rekao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Gorna Čerkez, proglašenje epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog širenja koronavirusa ne bi imalo implikacije po stanovništvo nego podrazumijeva olakšavanje procedura za relevantne institucije uključene u problem, odnosno osiguranje dodatnog novca iz federalnog budžeta u slučaju potrebe.

Ranije je data saglasnost Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu da proglase stanje epidemije, ali oni to do sada nisu učinili.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 2. jula usvojila informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad