Lukač: Smanjen broj krivičnih djela u RS-u

Vijesti 17. jul 202015:02 > 15:08
N1

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je u prvih šest mjeseci ove godine ukupan broj krivičnih djela u tom entitetu smanjen, ali da je broj ilegalnih migranata u odnosu na isti period prošle godine povećan za gotovo 70 odsto.

“Ukupan broj krivičnih djela smanjen je za 10,5 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, pri čemu je povećan broj njihove ukupne rasvijetljenosti”, rekao je Lukač, koji je predsjedavao sjednicom proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova RS na kojem su razmatrani izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbjednosna situacija u RS-u u prvoj polovini godine.

Lukač je naveo da su imovinska krivična djela smanjena za 16,2 odsto, a posebno je istakao smanjenje razbojništava za 68 odsto.

On je dodao da je broj teških krađa smanjen za 21,3 odsto, krađa za 8,1 odsto, a otuđenja vozila za 65,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Broj krivičnih djela protiv života i tijela smanjen je za 23,7 odosto”, istakao je Lukač.

Navodeći da je u vezi sa zloupotrebom droge broj krivičnih djela porastao za 23,9 odsto, a broj prekršajnih prijava za 6,3 odsto, Lukač je konstatovao da je to rezultat intenzivnog rada policije.

Govoreći o stanju ilegalnih migracija, Lukač je istakao da su policijski službenici MUP-a na teritoriji Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine evidentirali 4.986 migranata što je za 69,2 odsto više nego u prošloj godini u istom periodu.

On je podsjetio da su oni ilegalno prešli granicu i da većina nema dokumente, zbog čega je teško utvrditi njihov identitet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad