Lijekovi i oprema u bolnice dolaze, uglavnom, ličnim ulaganjem i donacijama

N1

Bosna i Hercegovina možda je dobila drugu priliku, nakon što smo jučer objavili kako je domaća administracija zakasnila se prijaviti na europski tender za nabavu lijekova. Prema informacijama do kojih je došao N1, naša zemlja će se, ipak, uključiti u evropsku nabavu lijekova, jer će biti dio tzv. rezervne količine koje Unija nabavlja za sve članice, ali i potencijalne kandidate za članstvo.

Svečano smo potpisali Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci lijekova i medicinskih sredstava u borbi protiv koronavirusa 09. aprila ove godine. Dopis o iskazivanju potrebe za nabavkom lijekova iz Evropske komisije od EK smo dobili u petak 12. juna. Rok je bio kratak da se dobije saglasnost entiteta i entitetskih zdravstva. Dok se dopis našao gdje je trebao biti, u Ministarstvu civilnih poslova BiH, bilo je kasno. No ipak, prema našim saznanjima, problema neće biti. Nezvanično, uključeni smo u rezervni plan, sa još nekoliko zemalja koje takođe zakasnile sa prijavom.

Ranije je Evropska komisija pojačala pripravnost za buduće slučajeve izbijanja bolesti. Tada su jasno stavili prioritete, između ostalog i ovaj: 

“Osiguravanje neometane opskrbe osobnom zaštitnom opremom, lijekovima i medicinskim proizvodima s pomoću mehanizama kao što su zajednička nabava u izvanrednim situacijama i strateške zalihe EU-a.”

Problema neće biti, poručuju u resornim ministarstvima. Zakasnili smo, ali nećemo biti ostavljeni na cjedilu. Ključna je borba za ljudske žiote, poručuju.

“Mi smo na vrijeme, kada se od nas zatražilo da dostavimo, mi smo u roku od dva dana dostavili. Administracija na državnom nivou ima neko objašnjenje da je rok kratak bio, međutim ja mislim, da će se to ipak regulirati, da nećemo mi biti u oskudici sa lijekovima, nama nije to glavni problem, nama je fokus u zaštiti stanovništva”, rekao je Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH.

Zdravstvene ustanove u BiH, kako tvrde direktori, ne oskudjevaju u lijekovima i zaštitnoj opremi. Iako uglavnom ona dolazi ličnim ulaganjem i donacijama.

“U ovom trenutku mi imamo sve što je potrebno zaista i možemo perfektno opskrbljivati ovaj broj pacijenata koji imamo, čak i veći broj. Imamo u ovom trenutku i dovoljnu količinu zaštitne opreme, ali to se troši velikom brzinom, svaki naš ulazak kod pacijenata u izolatorij gdje su smješteni infektivni pacijenti, zahtjeva nakon toga skidanje te opreme i odlaganje u smislu infektivnog otpada”, istaknula je Sebija Izetbegović”, direktorica UKCS-a.

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, rekao je da imaju dovoljne količine lijekova, a kako će biti dalje vidjećemo.

“Ono što sam ja razumio iz medijskih informacija je bila sporna naša prijava za lijekove i njihova nabavka, ali vjerujem da će se to na neki način “popeglati.” Vjerujemo da ćemo mi imati i pristup lijekovima, ali i eventualno vakcini”, kazao je Skomorac.

Direktori bolnica u Republici Srpkoj poručuju da su zbrinuti i lijekovima i zaštitnom opremom.

“Nismo imali problema do sada sa istim. Isto zahvaljujući ministarstvu zdravlja RS, ali i Instituta za javno zdravstvo, raspolažemo sa dovoljnim količinama zaštitne opreme”, rekao je Nebojša Šeplija, direktor bolnice “Srbija” Istočno Sarajevo.

Iz UKC Republike Srpske poručuju kako je sve rečeno o borbi ove medicinske ustanove sa korona virusom. Direktor Vlado Đajić kaže da nisu problem lijekovi, niti medicinsko osoblje i oprema, već neodgovorni građani koji pune kafiće svakog dana i inspekcije koja ne rade svoj posao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad