IGK: Uskoro u proceduri rezolucija kanadskog parlamenta o genocidu u Prijedoru

Vijesti 20. jul 202008:45 > 08:48
N1

Uskoro se očekuje puštanje u proceduru rezolucije kanadskog parlamenta o genocidu Prijedoru, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Kako se navodi u saopćenju, Ahmed Hussen, ministar u vladi Justina Trudeau i Brian Masse, član kanadskog parlamenta su zločin u Prijedoru nazvali jedino ispravnim imenom – genocid.

U nedavnom susretu članova Instituta za istraživanje genocida Kanada sa ministrom Ahmedom Hussenom, on je jasno konstatovao da je u Prijedoru počinjen genocid. Ranije član kanadskog parlamenta i sponzor obe rezolucije o genocidu u Srebrenici, Brian Masse je takođe zločin u Prijedoru imenovao genocidom – navode iz Instituta.

“Značaj ove rezolucije je u tom što će se pored Sreberenice po prvi put zvanično u rezoluciji kanadskog parlamenta imenovati genocid u Prijedoru. Zločin u Prijedoru koga je nauka odredila kao genocid podsjetio je demokratski svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida. Haški tribunal i nacionalni sudovi su osudili neke odgovorne za genocid u Prijedoru. Ali ono što Haški tribunal niti međunarodna zajednica nisu uopšte dirnuli jeste politički projekat u čije ime je počinjen genocid u Prijedoru i BiH, projekat Velika Srbija koji još djeluje, atakujući na bosanskohercegovačke državne vrijednosti. Tako se šalje strašna poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi, može teritorija jedne međunarodno priznate države djeliti”, navode iz IGK-a.

Poručuju da je pamtiti Prijedor i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva ne samo sjećanje na genocid, već i aktivnu borbu protiv negatora genocida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, prekrajanja historijskih, sudskih i naučno istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze i traženja oprosta od žrtve.

Kako navode iz IGK-a, predviđeno je da se rezolucijom 20. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru u Kanadi i da se tokom aprila koji je rezolucijom kanadskog parlamenta proglašen mjesecom brobe protiv genocida, i genocid Prijedoru tretira isto kao i drugi priznati genocidi u Kanadi.

Institut za istraživanje genocida Kanada će uskoro početi razgovore s liderima Muzeja za ljudska prava Kanade o postavci stalne izložbe o genocidu u Prijedoru. Takođe su počele pripreme da se genocid u Prijedoru u nekim kanadskim školama izučava zajedno sa genocidom u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad