Gavrankapetanović: Mišljenje neću promijeniti, slobodno neka mi oduzmu licencu

Vijesti 20. jul 202011:49 > 12:03
N1

Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, rekao je novinarima da - ako će mu uzeti licencu što je liječio dijete - neka to urade. On je ponovio svoje riječi koje je rekao za N1, a to je da ima jedno pravilo: Bolestan čovjek je nama svetinja. Posebna svetinja je bolesno dijete.

Riječ je o sporu koji je nastao za vrijeme liječenja djevojčice Nadin Smajlović, a zbog čega Ljekarska komora KS sada vodi postupak protiv Gavrankapetanovića zbog kojeg mu može biti oduzeta ljekarska licenca.

“Nakon rečenice koja je izgovorena u krugu, ja sam tada rekao da imam jedno pravilo. Bolestan čovjek je nama svetinja. Posebna svetinja je bolesno dijete. Stavili smo kapacitete tom djetetu. Povezali smo se sa Kliničkim centrom u Tuzli, tu nam je pomogao direktor. Ona je to dobro krenulo, dijete je dobro”, kazao je.

On je rekao da mu je pravi tim objasnio da je ta rečenica predmet spora.

“Tako su meni objasnili, ako je ta rečenica, da mi je bolesno dijete svetinja, neka mi oduzmu rečenicu.”

Sve se desilo prije šest mjeseci – a Gavrankapetanoviću nije jasno zbog čega je sada to u žiži javnosti.

“Ja svoje mišljenje neću promijeniti. Slobodno neka mi oduzmu licencu”, poručio je Gavrankapetanović.

Predsjednica Etičkog komiteta Enra Suljić kazala da je doktor svojim istupom stavio „metu na čelo“ svim kolegama, jer je rekao da su odbili liječiti dijete.

Gavrankapetanović je rekao i to da na društvenoj mreži Facebook postoji pet različitih profila, na njegovo ime, da niti jedan nije njegov – jer, kako je istakao “Facebook ne zna ni upaliti”. Kvalifikacija “stavljanja mete na čelo” mu je – komična.

Podsjećamo, prije tačno osam mjeseci prof. dr. Sebija Izetbegović je izgovorila:

“Da znate još jednu vrlo važnu stvar, ja sam jučer skupila sve ljekare na Jezeru i pitala sam : Ko je od vas spreman da preuzme ovu djevojčicu u budućnosti da liječi? Niko. Evo svi su vam pedijatri prisutni, ja ih pitam sad pred ovim mikrofonima ko je spreman da preuzme ovu djevojčicu dalje da liječi, kad dobijemo lijekove. Neka se javi ko je spreman da mu stave pištolj na glavu i da će mu ubiti djecu”.

Odluku o etičnosti ljekara trebalo bi da donese Etički Komitet ili u krajnjem slučaju Sud časti II nivoa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad