Šeranić: Radno vrijeme objekata ostaje do 23, sportske aktivnosti bez gledalaca

Vijesti 20. jul 202015:30 > 15:35
RTRS

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić kazao je kako Krizni štab RS neće vratiti mjeru obaveznog nošenja zaštitnih maski van objekata, osim na mjestima poput pijace, autobuskih stajališta, sahrana i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi na otvorenom.

Na snazi ostaje mjera da se organizovano može okupiti najviše 50 osoba, a na današnjoj sjednici Kriznog štaba RS definisano je da do 3.8. ostaje na snazi i mjera da se takmičarske aktivnosti odvijaju bez publike.

Šeranić je rekao kako su dobili donaciju UNDP-a, 720 pulsnih oksimetara koji su podijeljini bolnicama i domovima zdravlja, a služe za mjerenje nivoa kisika u krvi.

VEZANE VIJESTI

Dodao je i da se razgovaralo o organizaciji rada bolnica.

“Pokrenut ćemo projekat uvezanosti video linkom svih intenzivnih njega kako bi se pomoglo svim bolnicama u RS-u. Bolnica u Bijeljini je zatražila i pomoć i uputit ćemo stručni tim”, rekao je Šeranić.

Radno vijeme objekata i dalje ostaje od 6 do 23 sata.

“U RS-u je 3.719 pozitivnih osoba, pojedini gradovi i opštine imaju rast broja zaraženih. Insistirali smo na tome da lokalne zajednice mogu donositi restriktivnije mjere, a povećali smo i broj inspekcijskih kontrola. Dnevni prosjek osoba u protekloj sedmici je bio niži u odnosu na prethodnu sedmicu, vjerovatno su određene mjere dale rezultat. U bolnicama su 233 pacijenta. Situacija je mnogo bolja. Najveći broj osoba je u UKC RS i Foča. Na respiratoru je 10 osoba“, kazao je Šeranić.

Dobna struktura je kod 60 posto oboljelih je između 30 i 34 godinem, dok je broj oboljelih koji su stariji od 64 godine u padu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad