Objavljeno na kojem je mjestu BiH po smrtnosti od virusa korona u regionu

Vijesti 20. jul 202016:30 > 16:38
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Sjeverna Makedonija se nalazi na vrhu po broju preminulih pacijenata od posljedica korona virusa u Evropi.

Najnoviji podaci pokazuju da je smrtnost od Covid-19 u toj zemlji 3,8 na million žitelja.

Najbliža ovom crnom bilansu je Crna Gora, gdje je preminulo 3,17 osoba na milion stanovnika, dok je Srbija na trećem mjestu sa stepenom smrtnosti 1,26 na milion stanovnika.

VEZANE VIJESTI

Slijede Moldavija i Bosna i Hercegovina sa po jednim smrtnim ishodom na milion stanovnika, prenijela je SitelTV.

Sjeverna Makedonija je u top deset u Evropi i ubjedljivo prva u regionu od početka pandemije sa registrovane 203 žrtve na milion stanovnika.

Na vrhu je Belgija sa 845 umrlih na million žitelja, a slijede Britanija, Španija, Italija, Švedska sa stopom smrtnosti između 500 i 600 na svakih milion stanovnika.

Prema ovom bilansu, Sjevernoj Makedoniji je najbliža Bosna i Hercegovina, koja ima tri puta manje na million stanovnika, odnosno 76 umrlih. Slijede Srbija i Slovenija sa po 54 žrtve, Bugarska sa 43 i Albanija sa 39. Na dnu su Hrvatska i Grčka koje imaju 29, odnosno 19 žrtava na milion stanovnika.

Prema najnovijim podacima, u Sjevernoj Makedoniji je registrovano 127 novih slučajeva i osam pacijenata koji nisu izdržali borbu sa korona virusom.

Makedonske vlasti za sada ne planiraju da predlože vraćanje restriktivnih mjera, navodeći da to zavisi od popunjenosti zdravstvenih kapaciteta u bolnicama i Covid centrima, u kojima trenutno ima dovoljno mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad