Ministarstvo civilnih poslova: BiH nije sklonjena iz javne nabavke lijekova

Vijesti 20. jul. 202017:15 > 17:20
Podijeli:
Izvor: MCPBiH

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pristupilo prikupljanju potreba za nabavku lijekova Remdesivir, Hydroxy chlorquine, Kaletra i Interferon beta temeljem dopisa Europske komisije Vijeću ministara BiH u kojem Vijeće obavještavaju o njihovoj odluci da sukladno sa mehanizmima JPA pokrenu proceduru javne nabavke za navedene lijekove. Ministarstvo je odmah prikupilo presjek potreba koje je proslijedilo na daljnje postupanje, priopćeno je iz Ureda ministrice Ankice Gudeljević.

“Želimo istaći da je ovo bila aktivnost kojom se pokazao značaj brzog koordiniranja u kriznim situacijama između entiteta i koristimo prigodu da zahvalimo resornim ministarstvima zdravstva na dobroj suradnji. Ukupna vrijednost nabavke će se znati onog trenutka kada bude završena procedura javnih nabavki koja je u nadležnosti EC i kada resorna ministarstva definiraju konačne potrebe shodno cijenama. Financijska sredstva za nabavku lijekova su u nadležnosti entiteta i resornih ministarstava. Lijekovi će se pojaviti u BiH onog trenutka kada sve procedure budu okončane i ne nabavljaju se za tržište nego za zdravstvene ustanove”, rečeno je iz Ureda ministrice.

Slijedom informacija da BiH nije uključena u proceduru javne nabavke EU za lijekove iz Ureda ministrice obavještavaju da je “Ministarstvo civilnih poslova BiH, a na temelju iskazanih potreba nadležnih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, dostavilo dva puta tabelarni pregled potreba za Bosnu i Hercegovinu, u cilju uključivanja u proceduru javne nabavke EU za lijekove”.

VEZANE VIJESTI

“Ministarstvo inostranih poslova BiH se, elektronskom porukom od 12.06.2020. godine (petak), poslanom nakon radnog vremena (17.15), obratilo Ministarstvu civilnih poslova BiH sa zahtjevom da se dostavi treći put, do 15.6.2020. godine do 12 sati, usuglašene liste potreba radi pokretanja procedure javne nabavke EU za lijekove. Odmah 15.6.2020. je upućen dopis resornim ministarstvima sa zahtjevom da iskažu potrebe u najkraćem roku. 17.6.2020. su stigli odgovori iz entitetskih ministarstava a 18.5.2020. iz Brčko Distrikta. Istog dana kompletirana lista je proslijeđena prema ministarstvu inozemnih poslova BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH, je sukladno zakonom definiranim nadležnostima, bilo u obvezi zatražiti konačnu potvrdu potreba od nadležnih ministarstava zdravlja i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH”, navodi se u priopćenju.

Ističu da je “Ministarstvo civilnih poslova BiH posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH, zatražilo od Direkcije za zdravlje Evropske Komisije, da Bosna i Hercegovina bude uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova, obzirom da će i te količine lijekova biti planirane procedurom javne nabavke EU”.

“Dakle, BiH nije isključena iz procedure javnih nabavki lijekova. BiH je uključena u okviru rezervnih količina lijekova”, zaključuje se u priopćenju Ureda ministrice Ankice Gudeljević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad