Provjerili smo: Kako u praksi izgleda put pacijenta u KS

Vijesti 20. jul 202017:47 > 19:13
N1

Urgentni centar Opće bolnice u Sarajevu radi punom parom. Ne zbog većeg broja hitnih slučajeva, nego zbog definiranog puta pacijenta u Kantonu Sarajevo koji podrazumijeva da oba urgentna centra rade 24 sata, 7 dana u sedmici. Provjerili smo kako to izgleda u praksi.

Put pacijenta – pacijentima vjerovatno najomraženiji termin u zdravstvu Kantona Sarajevo, zakonski je definirala stručna komisije osamnaestog maja. Saglasnost su potpisali direktori svih zdravstvenih ustanova u KS, kao i resorni ministar. Rok za implementaciju – 60 dana.

Nakon tih 60 dana urgentni centar Opće bolnice počinje raditi 24/7. Nema više sistema u kojem dan u sedmici definira koji urgentni centar radi.

“Svaka bolnica da bi bila bolnica mora raditi 24 sata, 7 dana u sedmici, tako i urgentni centar. Znači nema više dana, sada imamo da obe bolnice, obe bolničke ustanove rade 24h, 7 dana u sedmici”, kazala je Alma Kadić, ministarstvo zdravstva KS

Pitali smo je jel to znači da ovaj sistem ranije po danima praktično bio nezakonit ako je sad sve po zakonu?

“To je bio neki usmeni dogovor koji je trajao, ministarstvo zdravstva nikad nije dalo neku svoju pismenu saglasnost na to”, bio je njen odgovor.

Raspored po danima usmeno je dogovoren još 2016., četiri godine poslije, novi dogovor. Ovakva dinamika rada u Općoj bolnici zahtjeva novi kadar.

“Kanton Sarajevo u ovom periodu, za 3-4 mjeseca otkada traje osposobljavanje ove i nekih drugih službi pomogao zdravstvenih sistem u kantonu sa više od 150 novoprimljenih zdravstvenih radnika, ovdje smo odobrili 47 ukupno i prijem je u toku”, izjavio je Mario Nenadić, premijer KS.

Pitanje i dalje stoji – da li je uopće ovakav algoritam dobar i održiv?

“Mislim da je neophodna da aktuelna Vlada i ministar zdravstva pod hitno krene u reviziju tog algoritma u narednih nekoliko dana, da se pacijentima ne bi desilo ono što se ranije dešavalo, da lutaju od jedne zdravstvene ustanove do druge ili da se desi ono što se može desiti već za dva ili tri dana – da mi napunimo kapacitete a da onda ne znamo gdje ćemo sa pacijentom koji pripada Općoj bolnici, a ponavljam, 335 kreveta nije dovoljno za pola miliona stanovnika”, mišljenja je dr Rifat Rijad Zajid, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Praktično to sada izgleda ovako: primarni nivo zaštite, odnosno hitna pomoć ili dom zdravlja trijažom procijenjuju gdje pacijent treba dalje (ako treba dalje) – u Opću bolnicu ili na Klinički centar. Opća bolnica bavi se sekundarnom zdravstvenom zaštitom, ali ne pokriva sve specijalnosti ove zaštite – npr vaskularnu hirurgiju, pa se u takvim iznimkama pacijent šalje na KCUS, gdje se obavljaju i usluge tercijarne zdravstvene zaštite.

“Vi znate da urgentni centar u Općoj bolnici postoji odavno i morate priznat da je vrlo čudno da ljudi primaju plaću a rade samo dva puta sedmično. UC je radio samo ponedjeljkom i petkom, a sad će raditi svaki dan, 24h, i mi ćemo isto raditi kao i prije – svaki dan, samo što mi sad nećemo primati po 350 pacijenata od kojih 80% ne trebaju bit na nivou na nivou tercijarne i sekundarne zdravstvene zaštite”, kazala je Sebija Izetbegović, direktorica UKCS

Možda ovaj put, za razliku od ranijih godina – dobrobit pacijenata bude u prvom planu famoznog puta od jedne do druge zdravstvene ustanove. Koje zbog toga, zapravo i postoje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad