Dr. Prašović: Kada uđete u ambulantu – strah ostaje vani, pacijent priroritet

Vijesti 21. jul 202012:40 > 12:43
N1

Doktorica Džemila Prašović, specijalista porodične medicine, za N1 je rekla da je COVID ambulanta na Ilidži počela da radi nakon mjesec dana obustave. COVID ambulanta u ovom sarajevskom naselju ponovo je aktivirana zbog pogoršane epidemiološke slike.

“Imamo povećan broj pozitivnih pacijenata. U našu ambulantu dolaze pacijenti upućeni od ljekara porodične medicine. Pacijenti nam se javljaju u ambulantu, obavimo preglede, imamo svu neophodnu aparaturu, brisevi se dostave KCUS-u – nakon čega se prati stanje pacijenta”, izjavila je.

Ona je kazala da je jako bitno da u proces liječenja i praćenja stanja bude upućen porodični ljekar.

“COVID je individualan. Imate velike promjene unutar 24 sata, bitno je da ljekar uključen u stanje i zdravstvenu sliku”, navela je.

Iz ove COVID ambulante pacijenti se skoro svakodnevno šalju na Kliniku za plućne bolesti Podhrastovi, dodala je.

Uprkos tome što je Ilidža jedno od žarišta u Kantonu Sarajevo, dr. Prašović je rekla da je to njihov posao, te da mjesta za strah nema.

“Ovo je naš posao. Ne možete raditi ako imate straha. Kada uđete u ambulantu – strah se ostavlja vani. Pacijenti su prioritet. Imamo adekvatnu zaštitu, koristimo je. Raditi se mora. Pacijenti su nam najbitniji”, poručila je.

Kao bitan segment istaknula je da COVID pacijente ne treba stigmatizovati.

“Ljudi koji imaju COVID ne moraju imati težu sliku, ali nije im nimalo lako. Osjećaju osudu okoline. Ne možemo to svi isto podnijeti. Imam osjećaj da treba više poraditi na tom pitanju, da se ne stvara strah i fama. Potrebno je da se pridržavamo preporuka o kojima se toliko priča, a ne o tome kako ćete nekoga osuditi”, izjavila je.

Korona virus nema dobnog ograničenja, podsjetila je.

“Najmlađi pacijent kojeg smo imali sa teškom upalom pluća je 1986. godište, upućen je na Podhrastove. Imamo godišta od 1930. pa na dalje”, rekla je.

Ona je savjetovala čak i onima koji ne vjeruju u korona virus da poštuju propisane mjere.

U Kantonu Sarajevo su potvrđena 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Radi se o rezultatima analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 19. do 20. jula ove godine.

U ovom periodu obrađeno je 259 testova, među kojima su pomenuta 62 bila pozitivna na ovaj virus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad