Miletić: Što vas više slušam, sve više…

Vijesti 21. jul 202016:22 > 16:26
You tube - printscreen

Delegat Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić predložio je danas dva zaključka tražeći da osnovica plaće državnih službenika i namještenika iznosi 535 KM, te da se Ministarstvu odbrane osigura 3,8 miliona KM kako ne bi bilo dovedeno u pitanje osnovno funkcionisanje Oružanih snaga BiH.

“Što više uvažene delegate slušam, sve više se osjećam kao osoba s posebnim potrebama. Meni ovo u konačnici, ove procedure – politički mi je jasno, ali nije”, rekao je Miletić.

Za prvi zaključak tražio je da Vijeće ministara BiH do kraja kalendaraske godine izdvoji 71 milion KM i vrati osnovicu za plaće državnih službenika i namještenika na iznos od 535 KM i potpiše kolektivni ugovor sa sindikatom, dok u drugom traži da se iz tekućih rezervi osigura 3,8 milion KM Ministarstvu odbrane jer su “dovedene u pitanje osnovne funkcije OSBiH umanjenjem u budžetu”. Oba zaključka nisu dobila opću većinu.

VEZANE VIJESTI

Delegat Asim Sarajlić je zamolio ministra finansija Vjekoslava Bevandu da donese odluku kojom će se osigurati sredstva za održavanje izbora jer je “evidentno da budžet danas nećemo dobiti”.

Delegati su tražili i da predlože nove amandmane jer im nije data mogućnost ranije, ali im je rečeno da to poslovnikom sada nije moguće.

Član Kolegija Doma naroda BiH Bakir Izetbegović predložio je da se Dom naroda danas prvo izjasni o izvještaju Komisije za finansije i budžet, a potom da se izjasne o budžetu.

“Smatram da nas amandmani ovako locirani tjeraju da oborimo čitav budžet jer nisu dobri. Svi mi dobre znamo s koje stavke 754.000 je skinuto i u koje svrhe ide u vremenu ekonomske i migrantske krize i pandemije kada ima mnogo bitnijih stavri da se uređuju, a ne da se kupuju automobili. Predlažem da glasamo o izvještaju komisije pa onda o budžetu”, rekao je Izetbegović.

#related-news_0

Potom je Klub SDA zatražio desetominutnu pauzu nakon koje je predloženi Budžet sa šest amandmana ipak usvojen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad