Bariša Čolak: Amandmani nemaju veze sa izborima

Vijesti 21. jul 202017:38 > 18:00
N1

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak gostovao je u emisiji televizije N1 Dan uživo te nam je kazao kako prošle sedmice nije imao kontakt sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, s obzirom da je Čović zaražen korona virusom, te da kod njega ne postoji bojazan da se iz tog razloga mogao zaraziti.

Zadnji tjedan nismo imali kontakte, a tjedan prije jesmo. Tada smo se pridržavali epidemioloških uputa i nisu bili kontakti na nekakvoj daljini koja nije bila propisana. Članovi Doma naroda iz hrvatskog naroda nisu bili u nekakvoj poziciji, situaciji, da bi zbog samoizolacije doveo u pitanje održavanje sjednice Doma naroda. Ne znam zašto se takva fama širila jer nitko od nas nije tako nešto izjavio. Možemo svi biti zaraženi ali se moramo pridržavati uputa i izbjeći bliske kontakte, nositi maske i rukavice i sve ono što nam je predloženo. Nije bilo razmišljanja o tome da se ne održi sjednica“, istakao je Čolak.

Upitan da prokomentariše da li je bio na proslavi sa više stotina zvanica prošle sedmice u jeku epidemije korona virusa, Čolak je naglasio kako odbija bilo kakvu mogućnost sudjelovanja na velikim skupovima u smislu dugih zadržavanja.

Pročitajte još

“Da nije bilo određenih sastanaka, jeste bilo, ali ne u tom smislu kako se želi predstaviti u javnosti”, dodao je.

Znate da sastanaka takve vrste ima ali ne u takvom obujmu i tolikom broju i ne sa tolikim intenzitetom, odnosno vremenskim trajanjem. Zaista i kad su takva okupljanja, onda su bila vrlo kratka i uopće ne dolazi u obzir da je neko sjedio na obiteljskom ili svadbenom okupljanju i da se sjedilo satima“, naveo je.

Rekao nam je i da jeste bio na toj svadbi, ali da se nije dugo zadržavao.

Ako se čovjek pridržava svih mjera koje su propisane i ako ne ostaje u takvom društvu duže, nema onda ni mogućnosti zaraze. Ako se neko zadržava u većem broju, onda normalno da takva mogućnost postoji ali zato postoji svijest i savjest da se pridržavamo svega što nam je kazano“, potcrtao je Čolak gostujući u Danu uživo.

Čolak je komentarisao i prijedlog budžeta institucija BiH, koji je usvojen u različitom tekstu od onog koji je usvojen u Predstavničkom domu.

Ovo je uobičajena parlamentarna procedura. Mi smo dva doma koja smo potpuno ravnopravni, svaki dom ima pravo predlagati određene amandmane. Mi smo na ovom domu iskoristili svoju zakonsku mogućnosti i uložili određene amandmane. Ne mislim da će to bilo što zakomplicirati. Mi smo danas formirali i povjerenstvo koje će usaglasiti ta dva zakonska teksta, tako da očekujem da će prekosutra to uraditi i Zastupnički dom i onda će krenuti i usuglašavanje i vjerujem da ćemo idući tjedan imati usvojen proračun“, naglasio je.

Na naše pitanje zbog čega su tu amandmani, te konstataciju da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao kako je cilj to da da se prolongiraju izbori, Čolak je istakao kako to nema nikakve veze sa izborima.

Ako vam kažem da je intervencija bila samo u onom smislu da se proračun vrati u zakonske okvire, apsolutno ništa drugo. Što se desilo? Desilo se dvije intervencije i obje su zapravo bile izvan okvira zakona. Kad je Predsjedništvo interveniralo na proračun pa je interveniralo na dio koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH i time prekršilo zakon. Mogli su dati svoje mišljenje, kao što je moglo i Vijeće ministara, ali nisu mogli intervenirati i kao što je intervenciju napravio Zastupnički dom. Ovo je proračun institucija BiH, ne možemo ništa drugo finansirati nego institucije BiH. Kao odgovorni ljudi, članovi Doma naroda, trebali bismo svi o tome voditi računa“, komentarisao je Čolak.

Istakao je i da ne zna zašto se “proračun vezuje za izbore”.

Usvajati ovako važan dokument i pustiti da prođe na način kako je bio predložen a očigledno se tim intervencijama kršio zakon, naprosto i nama da sami sebe onemogućimo ovu proceduru ulaganja amandmana, ne bi bilo korektno i fer. Mi smo ravnopravan dom u potpunosti sa Zastupničkim domom. Ovo je dvodomni sustav i treba ga poštovati“, kazao je.

Komentarišući činjenicu da je HDZ BiH nezadovoljan sastavom CIK-a, Čolak je rekao kako se tu radi o proceduri.

Ako ne poštujemo proceduru onda dolazimo sa drugu stranu zakona. Ovdje se desilo to na Zastupničkom domu da je prekršena procedura prilikom izbora članova CIK-a. Zakon je precizirao ko može biti član CIK-a. To moraju biti istaknuti pravni stručnjaci, ne smiju imati nikakve organizacijske, finansijske veze sa strankom i takve se osobe biraju putem raspisanog javnog natječaja i onda Povjerenstvo za izbor i imenovanje vrši izbor i predlaže Zastupničkom domu. To se ovog puta nije desilo, prekršene su procedure i taj izbor je nezakonit. Postoje tu ne samo indicije već i određene povezanosti CIK-a sa stranačkom aktivnosti“, izjavio je Čolak za N1. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad