U Vojkovićima se danas otvara prvi državni zatvor

Vijesti 22. jul 202007:37 > 07:42
N1

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine danas će upriličiti svečano otvaranje Zavoda za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Radi epidemiološke situacije izazvane pojavom i širenjem koronavirusa, uz konsultacije i preporuke kriznih štabova, kao i međunarodnih partnera donatora i kreditora koji su pomogli izgradnju prvog državnog zatvora, svečanoj ceremoniji će moći prisustvovati ograničeni broj zvanica, kao i medija.

Prema sistematizaciji u državnom zatvoru će biti uposleno oko 280 djelatnika. Radi se o prvom zatvoru u BiH na državnom nivou. Izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Time će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja „lakših“ krivičnih dijela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad