Dr. Aida Pitić za N1: Ovo je haos, jako sam zabrinuta

Vijesti 22. jul 202009:06 > 09:12
N1

Epideomiologinja Aida Pitić kazala je za N1 da je jako zabrinuta razvojem situacije i novim rastom broja osoba zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini.

Ona je naglasila paradoks borbe ljekara s virusom dok se građani ne pridržavaju mjera, učestvuju na raznim skupovima i druže se.

‘Nama jer ova situacija krenula 15. februara kada je Svjetska zdravstvena organizacija objavila, to je bilo davno, mi još uvijek radimo i ljudski resursi su nešto što se zamara i vidjećemo dokle ćemo moći ovako izdržati”, ispričala je gošća N1.

Prema njenim riječima, jako je zabrinuta jer dolazi i vrijeme sezonskih gripa.

‘Ako mi svaki dan u BiH imamo skoro 300 novozaraženih, evo jutros u Sarajevu imamo 90 novootkrivenih slučajeva, imamo dvoje umrlih u protekla 24 sata. zdravstveni resurisi se troše, ljudi, sredstva, zaštitna oprema, mi godišnjih odmora maltene da nemamo i kada imamo, jedni drugima uskačemo. A pri tome ljudi ne poštuju preporuke, održavaju se skupovi, svi se druže, nismo lično odgovorni što se pokazuje u broju novootrkrivenih. To je taj haos. Dolaze nam sezonske gripe i ja sam jako zabrinuta”, poručila je ona.

‘Mi možemo imati 100.000 briseva, ali ako nemamo zdravstvenih radnika koji će uzimati uzorke i obrađivati ih, ti će brisevi stajati u nekom skladištu. Nije dovoljno uzeti bris, njega neko mora obraditi. Nisam još čula da je neko vraćen i da mu nije uzet bris”, dodala je Pitić za N1.

Pitić je na kraju dodala da je prisutan ”nedostatak svega”.

Nama je nedostatak svega, nama je nedostatak kontrole, nedostatak dovoljnog broja uposlenika u zdravstvu, nama je nedostatak dovoljne količine zaštitne opreme i nedostatak koordinacije. Ako imate osobe koje su u kućnoj izolaciji dobili rješenje o izolaciji, a one hodaju, sačekaju policiju i odu u grad. I onda ne možemo reći krivi su zdravstveni radnici. Svi smo krivi jer smo došli u ovu situaciju”, zaključila je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad