Komisija PSBiH usvojila izmjene Zakona o platama u pravosudnim institucijama

Vijesti 22. jul 202012:00 > 12:06
N1

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojim se uređuje isplata naknada sudijama i tužiocima.

Komisija je danas ovaj zakonski prijedlog, čiji je predlagač je Savjet ministara, usvojila u drugoj komisijskoj fazi.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predrag Kožul /HDZ/ rekao je da u amandmanskoj fazi nije uložen nijedan amandman na ovaj prijedlog.

U prijedlogu je navedeno da se zabranjuje diskriminacija po pitanju naknada zaposlenih u sudskim i tužilačkim institucijama BiH.

Izmjenama i dopunama predloženo je da sudije i tužioci imaju pravo na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život, da predsjednik Suda BiH i glavni tužilac imaju pravo na troškove smještaja u visini propisanoj Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH, a sudije i tužioci u visini predviđenoj za ostale rukovodeće državne službenike.

Prijedlogom je predviđeno da bude regulisana i naknada sudijama i tužiocima za odvojeni život, kao i naknada za ishranu i troškove prevoza.

Iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara kratko su pojasnili da se Prijedlog odnosi na tri odluke Ustavnog suda BiH, prema kojima su zaposlenim u sudskim i tužilačkim institucijama isplaćeni veliki iznosi na ime ovih naknada.

Oni su rekli da ta lica ova prava ostvaruju od 2016, te da su u toj godini po sudskim odlukama isplaćena tri miliona KM na ime neisplaćenih naknada.

“Ono što iz budžeta na godišnjem nivou treba izdvojiti je minimalno u odnosu na ono što iziskuje ne usvajanje ovih izmjena i dopuna. Ima lica koja pokreću sudske postupke kada pođu penziju i zato mislim da je svrsishodno da ovaj prijedlog bude usvojen u ovom tekstu kakav je predložen”, naveli su iz Ministarstva.

Komisija je usvojila izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Pravna zaštita u postupcima javnih nabavki pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH”.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da Kancelarija ne vrši analizu blagovremenosti donošenja svojih odluka u rješavanju žalbi u postupcima javnih nabavki.

Kancelarija je riješila oko 197 žalbi primljenih u 2017. i 2018. godini u postupcima javnih nabavki, što predstavlja svega oko tri odsto od ukupnog broja žalbi i što nije dovoljno, ističe se u izvještaju.

U izvještaju je navedeno i da je u 2018. godini primijećen porast broja žalbi riješenih u roku od 30 dana, u odnosu na godinu ranije.

Iz Kancelarije za razmatranje žalbi su naglasili da problem predstavlja i nedostatak zaposlenih u Kancelariji, te da zbog troškova naknade prevoza zaposlenim ne mogu redovno održavati sjednice.

Član Komisije Mirjana Marinković Lepić /Naša stranka/ zatražila je da Kancelarija za reviziju institucija BiH, koja je i podnosilac izvještaja, odredi rok za sprovođenje preporuka datih Kancelariji za razmatranje žalbi.

“Predlažem taj zaključak, da Kancelarija za reviziju odredi neki rok, pa da vidimo koliko će do tog roka biti sprovedeno preporuka”, rekla je Lepićeva.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul /HDZ/ istakao je da je Kancelarija najopterećenija u Mostaru.

“Najveći broj kašnjenja je u Mostaru, to pokazuje i izvještaj i treba to izbalansirati”, rekao je Kožul i podržao zaključak Lepićeve.

Članovi Komisije usvojili su danas i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Bezbjednost proizvoda i integracije u tržište EU”, uz zaključak da Savjet ministara u roku od tri mjeseca izvijesti Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH o preduzetim aktivnostima na realizovanju preporuke iz izvještaja.

Lepićeva je rekla da je suludo da je većina propisa o bezbjednosti hrane datira još iz bivše Jugoslavije.

Članovi Komisije jednoglasno su prihvatili izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Praćenje realizacije preporuka revizije učinka”.

U izvještaju je predstavljen izvještaj revizije učinka o temi “Efikasnost sistema deminiranja u BiH”, te ukupna realizacija preporuka revizije učinka iz izvještaja o temi “Transparentnost rada institucija BiH”, gdje je navedeno da je samo jedna preporuka u potpunosti realizovana, te da je za većinu procijenjeno da su realizovane djelimično.

Podršku članova Komisije dobio je i Konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2019. godinu, kao i Godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za 2019.

Podnosilac oba izvještaja je Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad